Medi ambient

MEDI AMBIENT

Front comú contra l'escarabat que mata els pins del Maresme

El Consell Comarcal i els municipis sol·liciten ajuts tècnics i econòmics a la Diputació i la Generalitat per actuar d'urgència per aturar la plaga

Recomanen als propietaris que s'associïn per gestionar la neteja dels boscos afectats

El Consell Comarcal està unint esforços per mirar d'aturar la plaga de Tomicus piniperda, un escarabat que està afectant les pinedes del Maresme. Per això ha demanat als trenta municipis de la comarca que donin suport a una carta d'adhesió conjunta per demanar a la Diputació de Barcelona i la Generalitat una actuació urgent que permeti netejar els boscos i frenar la propagació d'aquest insecte que acaba matant els arbres més debilitats per la sequera. Segons explica el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Triadó (CiU), es tracta de coordinar totes les parts afectades per saber com actuar tant si es tracta de sòl forestal privat com públic.

La situació requereix una intervenció urgent, tant per retirar dels boscos els arbres morts com per protegir aquells exemplars que, tot i estar afectats, poden sobreviure. Són actuacions, però, que s'han de programar de manera coordinada, i és per això que s'ha buscat la complicitat de la Generalitat i la Diputació per destinar-hi recursos tècnics i econòmics. Els ajuts que estan per determinar, segons el volum de propietaris i l'afectació que tinguin els boscos, es canalitzaran a través de les dues associacions de propietaris forestals, la del Parc Serralada Litoral Central i el Montnegre Corredor.

Els tècnics del Consell Comarcal han mantingut trobades amb els ajuntaments per tal de coordinar les actuacions i s'han editat uns opuscles on s'expliquen les mesures de prevenció i control de les plagues i d'actuació per retirar els arbres morts, tant en zones urbanes com forestals. La recomanació és talar tots els arbres morts i els afectats per l'escarabat i retirar del bosc les restes en menys de trenta dies entre l'1 de setembre i l'1 de febrer, que és quan l'insecte està més actiu.

LES XIFRES

5.400
És el nombre de propietaris forestals que tenen terrenys als boscos del Maresme
6.600
Són les hectàrees de pi pinyer que hi ha al Maresme, de les quals unes 800 estan afectades per l'escarabat

Boscos malalts, en mans privades

Als boscos del Maresme el pi pinyer no és l'espècie que predomina però ha anat guanyant terreny i ocupa unes 6.600 hectàrees. D'aquesta extensió, es calcula que hi ha unes 800 hectàrees afectades per Tomicus piniperda, de les quals n'hi ha 40 que ja es consideren irrecuperables. Amb aquestes xifres el Consell Comarcal ha alertat les administracions supramunicipals de la necessitat d'emprendre mesures urgents perquè les pinedes no desapareguin. I la solució, segons els experts, és gestionar millor i netejar els boscos, que en un 99% ocupen sòl privat. El conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Triadó, reconeix que el repte és convèncer els propietaris dels avantatges d'associar-se i beneficiar-se així dels ajuts públics per netejar les parcel·les. “No s'actua als boscos pel poc rendiment, però ara és una oportunitat per fomentar la biomassa”, apunta Triadó. A la comarca hi ha registrats 5.400 propietats forestals dels quals molts representen petites parcel·les. La Generalitat treballa sobre el terreny amb les ADF per elaborar una cartografia digital de l'afectació per saber on és més urgent actuar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona