Medi ambient

L'Ebre mira cap a la sembra en sec de l'arròs per combatre el cargol poma

Una jornada mostra els resultats de la primera campanya de l'arròs amb camps sembrats sense inundació

La salinitat, a tenir en compte en el futur

“De l'1 al 10, un 8 i, després de segar, potser ho superarem.” Amb 550 hectàrees dedicades al cultiu de l'arròs entre Amposta i Deltebre, el productor Josep Franch lluita des de fa anys contra un enemic principalment: el cargol poma. Enguany, en 30 hectàrees ha aplicat un mètode que podria esdevenir una revolució al Delta, on es produeix el 20% de l'arròs que es consumeix a l'Estat espanyol: la sembra en sec.

“Ens hem oblidat de la problemàtica: el cargol poma és aquí al camp, però no importa”, explica Franch. A més, aquest canvi també ha suposat menys costos de producció. “No tenim tants problemes amb altres plagues, com ara els quironòmids –insecte–, ens ha suposat menys costos de maquinària i menys consum d'aigua, i els camps no tenen males herbes”, conclou. A les portes de la sega, Franch ho té clar: “L'any que ve ho aplicarem a la meitat dels camps.”

Com que els productors estan obligats a conviure amb l'espècie invasora, l'empresa Ebrecultius ha capitanejat aquesta prova pilot -en 90 de les 22.000 hectàrees d'arròs al Delta-, els resultats de la qual es van mostrar ahir en una jornada en diferents conreus del Delta que va tenir 200 participants, els quals, a més de descobrir diferents varietats, van poder veure una exposició de màquines de sembra en sec. “El sector hi està interessat, crec que pot ser una revolució i, en un futur, afegint-hi millores, es podria acabar fent perfectament a la meitat del Delta”, explica Carlos Fornós, gerent d'Ebrecultius.

Precisament, els problemes de salinitat en alguns camps i el condicionament dels terrenys seran aspectes a tenir en compte la campanya que ve. “No estem inventant res, intentem portar pràctiques de cultiu d'altres països i adaptar-les aquí”, conclou Fornós.

LA FRASE

Crec que pot ser una revolució i, en un futur, es podria acabar aplicant a la meitat del Delta
Carlos Fornós
gerent d'ebrecultius

LA XIFRA

90
hectàrees.
És la superfície on s'ha dut a terme la prova pilot, que s'ampliarà la campanya que ve.

Sembra sense inundació prèvia

El delta de l'Ebre ha estrenat en aquesta campanya de l'arròs, que està a punt de culminar, el sistema de sembra directa, sense la prèvia inundació dels camps. A través de maquinària especialitzada, a la primavera es va sembrar l'arròs a una profunditat d'entre tres i quatre centímetres. Així, la planta germina i treu l'ull sota terra, sense que el cargol poma se la pugui menjar. A més, en estar secs els camps, el cargol es manté a ratlla. En les 90 hectàrees de la prova pilot, s'ha treballat amb diferents varietats d'arròs, sòls i adobs. “A cada parcel·la hem experimentat amb diferents adobs, llavors –fúria, gleva i bomba–, dosis i tractaments”, comenta el productor Josep Franch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona