Medi ambient

Injecten arena a l'Ebre per fer arribar sediments al Delta

En el marc d'un projecte Life, l'IRTA aboca cinquanta tones a l'altura de Móra d'Ebre, en una operació que es repetirà divendres a Benifallet

S'estudia un sistema de traspàs de sediments des dels embassaments

Del contenidor a la barcassa i directes cap al riu. En dues tongades, tècnics de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i de la Universitat de Còrdova van injectar ahir cinquanta tones d'arena al riu Ebre. En una primera acció a Móra d'Ebre, l'operació es repetirà divendres des de Benifallet. En el marc del projecte Life Ebre Admiclim, els abocaments formen part de les proves pilot prèvies per dissenyar un sistema de traspàs de sediments des dels embassaments fins al Delta per minimitzar així l'erosió de la costa i mantenir l'elevació de la plana deltaica. “L'objectiu és tenir dades de camp de com es dispersa el sediment per poder alimentar els models matemàtics i poder fer prediccions en cas que es dissenyin crescudes en el futur per transportar sediments”, assegura el cap del programa d'ecosistemes aquàtics de l'IRTA, Carles Ibáñez.

Experts i científics coincideixen que l'única solució per evitar la desaparició de bona part del Delta és fer baixar pel riu els sediments retinguts als pantans. Aquestes accions volen posar a punt el sistema abans que acabi el projecte l'any que ve. “Permetria fer una prova real buidant l'embassament de Riba-roja, passant l'aigua per transportar aquest sediment retingut i concloure si ens permet establir un sistema que s'impulsi periòdicament”, explica.

Ahir, la injecció va ser d'uns deu minuts per torn, amb l'Ebre baixant a uns 400 metres cúbics per segon. Des de l'embarcador de Móra la Nova, una grua va omplir el contenidor, dalt d'una barcassa que va ser conduïda fins al mig del riu, passat el pont de l'N-420, quan l'arena es va soltar barrejada amb aigua a través de canonades. Els tècnics van prendre mostres al llarg d'un quilòmetre més avall, fent el seguiment de l'arena, en un model que s'acabarà d'adequar per calcular-ne l'efectivitat.

LA FRASE

Volem tenir dades de camp de com es dispersa el sediment per poder fer prediccions
Carles Ibáñez
cap del programa d'ecosistemes aquàtics de l'irta

LA XIFRA

400
metres cúbics
per segon és el cabal a què baixava el riu Ebre ahir.

Mitigar el canvi climàtic

Com transportar sediments al delta de l'Ebre a través del riu i els canals per evitar el seu enfonsament i regressió són algunes de les accions que s'inclouen en el projecte Life Ebre-Admiclim, que busca la mitigació i adaptació al canvi climàtic. Aquest va ser el punt de partida de la conferència que dimarts es va fer al Campus Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV). La va impartir el director de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Salvador Samitier, que insta a fer que l'Ebre no s'exposi a una situació de “més vulnerabilitat”: “Pel que fa a la planificació territorial i urbana, cal no posar en una situació vulnerable, sobretot, les zones on sabem que hi ha regressió i que sabem que en el futur pot augmentar.” Samitier va presentar el tercer Informe del Canvi Climàtic a Catalunya. D'acord amb aquest informe, l'aigua del mar s'escalfa 0,3 graus per decenni des del 1974 i això al marge de fer pujar el nivell (4 centímetres per decenni des del 1990) també disminueix la capacitat d'absorció de gasos d'efecte hivernacle que té el mar. Pel que fa a la temperatura mitjana de Catalunya del 1950 al 2014, ha pujat 0,23 graus. “Són dades molt preocupants”, expressa Samitier.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona