Infraestructures i serveis

medi ambient

La Segarra es planteja fer en solitari la connexió al canal

El Consell no vol que el consorci per la conducció del Segarra-Garrigues signifiqui perdre la gestió comarcal de l'aigua

Estudia amb Tàrrega redefinir la proposta acordada amb la Generalitat, a qui acusa de “vendre fum”

La Segarra no se sumarà al consorci que ha de gestionar la conducció d'aigües del canal Segarra-Garrigues cap a la comarca, si no és que es modifiqui la darrera proposta avalada per la Generalitat. El Consell Comarcal s'oposa a cedir al nou consorci la gestió de l'aigua en alta als municipis, que ara realitza Aigües de la Segarra. I també exigeix que el preu de l'aigua interioritzi els costos del préstec a 25 anys que vol negociar la Generalitat amb l'Estat espanyol per un import de 10 milions i que ha de permetre finançar la meitat del que costa l'obra.

El projecte, que ha d'abastir d'aigua de boca del canal l'Urgell, la Segarra, quatre municipis de la Conca de Barberà i dos de l'Anoia, s'arrossega des del 2008. En el darrer any, les desavinences entre Tàrrega –que tindria el 34% de la dotació prevista i és peça clau per tirar endavant el projecte– i la Segarra han estat constants a l'entorn del preu que haurà de pagar cada municipi. A finals del juliol passat i en una reunió amb el conseller Josep Rull, es va abordar una proposta que semblava posar punt i final als enfrontaments: tres trams tarifaris, i un finançament de 10 milions provinents de l'ACA i les diputacions.

No obstant això, el consell d'alcaldes de la Segarra va votar favorablement una contraproposta plantejada pel mateix Consell, que abarateix l'aigua per a la Segarra i la Conca i n'encareix el preu per a Tàrrega. El president del Consell Comarcal, Xavier Casoliva, explica: “Amb la proposta de la Generalitat guanya l'Ajuntament de Tàrrega i la Conca de Barberà; i què hi guanya la Segarra? Sempre hem estat solidaris i, sense les obres fetes aquests darrers anys per la comarca, el projecte no seria possible... Però el nou consorci obre la porta que marxin tots els ajuntaments d'Aigües de la Segarra i desmuntar-la.” L'ens comarcal és “favorable al projecte i a la creació del consorci, però tan sols en formarem part si ens hi sentim còmodes”, a pagar en 10 anys. “La Generalitat ens ven fum: ens planteja subscriure un préstec a 25 anys que diu que li avalarà l'Estat. Un Estat que li va exigir un aval bancari per portar a terme l'obra el 2009 i, finalment, va optar per destinar els diners a una altra banda. No crec que amb les relacions actuals amb Catalunya s'hi avinguin... Nosaltres plantegem una solució factible”, amb un preu únic mitjà de 0,59 euros/m³, amb un percentatge de solidaritat, però que per a Tàrrega significaria pagar l'aigua a 0,55 cèntims, en lloc dels 0,51 de la proposta de la Generalitat. Recentment, s'ha reunit amb l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, per mirar de trobar un nou acord. La Segarra demana formar part del consorci com a comarca, amb l'objectiu de mantenir l'empresa Aigües de la Segarra, en lloc que els municipis segarrencs s'hi integrin individualment. Diu Casoliva: “Si no arribem a un acord, la Segarra pot pagar en solitari la connexió del canal d'Urgell al Segarra-Garrigues” mitjançant un préstec de 2 milions d'euros a pagar en 10 anys. “Preu per preu, ens interessa anar sols i no hipotecar-nos 25 anys.”

La proposta del Consell es debatrà en el ple d'avui de Cervera, a través d'una moció presentada per MES, la CUP i ERC. L'alcalde, Ramon Royes (CiU), diu: “Tothom hi estava d'acord, hem fet reunions. Ara es mareja la perdiu, perquè si Tàrrega es retira, la Segarra quedarà fora del projecte.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona