Infraestructures i serveis

Sanitat

Tret de sortida a les obres de l'hospital de la Santa Creu

El conseller de Salut, Antoni Comín, posa la primera pedra del projecte d'ampliació

Les noves instal·lacions entraran en funcionament el gener del 2018

Amb la simbòlica col·locació de la primera pedra, ahir a la tarda el conseller de Salut, Antoni Comín, va donar llum verd a l'inici de la principal fase de construcció de la nova àrea ambulatòria, l'àrea de rehabilitació, l'aparcament públic subterrani i la urbanització de l'entorn de l'hospital universitari de la Santa Creu de Vic. Les obres, que començaran a principis de novembre i duraran 15 mesos, van a càrrec de la UTE formada per les empreses Dragados i Certis.

La previsió és que les noves instal·lacions entrin en funcionament el gener del 2018. El projecte, amb un pressupost total de 5.372.000 euros, s'ha dividit en tres fases: la construcció d'un aparcament subterrani per a 150 places (entre novembre del 2016 i el març del 2017); la reforma de la planta baixa i la construcció de dos edificis (gener del 2017-octubre del 2017); i la urbanització de l'entorn (novembre del 2017-gener del 2018) “per integrar-ho al barri”, segons l'alcaldessa, Anna Erra. La intenció és que mentre durin les obres l'atenció sanitària no s'interrompi.

Antoni Comín, conseller de Salut, va dir que “el sistema públic català mira de tu a tu els millors estats del benestar del món” i va pronosticar que el nou edifici “ha de ser molt sòlid perquè tindrà grans càrregues i haurà d'aguantar un canvi demogràfic que necessitarà espais assistencials com aquest”. En aquest sentit, va afegir que s'ha d'avançar cap a un model d'atenció comunitari, opinió que va compartir amb Jordi Roca, director de la Fundació Hospital de la Santa Creu. Segons aquest últim, s'ha de potenciar tant l'atenció ambulatòria com la domiciliària, tenint en compte que a Osona actualment hi ha 5.000 persones majors de 85 anys i que la incidència de les malalties cròniques és molt alta. “El 5% de la població té un impacte molt important, ja que gairebé utilitza el 50% dels recursos”, va comentar.

Concentració de serveis

Pel president del Consorci Hospitalari de Vic (CHV), Jaume Portús, la concentració en un mateix edifici de serveis que ara estan dispersats entre l'hospital universitari de Vic, la clínica de Vic i l'hospital universitari de la Santa Creu “suposarà un estalvi econòmic i una optimització dels recursos”. Portús també va dir que el projecte suposa “un pas endavant en el model assistencial i docent”, ja que els estudiants de fisioteràpia i teràpia ocupacional disposaran d'unes instal·lacions adequades per poder fer les pràctiques.

Des del punt de vista constructiu, l'arquitecte Albert Colomer va dir que fa més de dos anys que es treballa en el projecte perquè sigui un edifici “que funcioni com un rellotge”, amb el mínim manteniment i amb criteris d'eficiència energètica. També va destacar que l'aparcament subterrani aguantarà un gran espai verd al damunt, un fet no massa habitual, i que s'ha buscat que tingui “el mínim impacte a la ciutat”.

LA XIFRA

15
mesos
està previst que durin les obres d'ampliació i modernització de l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic.

LA FRASE

[L'hospital] ha de ser molt sòlid perquè haurà d'aguantar un canvi demogràfic
Antoni Comín
conseller de salut de la generalitat de catalunya

Puigdemont inaugura la nova seu d'Osonament

“Avui pugem un graó important en la definició del model de país que volem fer; un país on les persones siguin tractades amb dignitat i decència, i entre elles les més desvalgudes”. Amb aquestes paraules el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, inaugurava ahir la nova seu d'Osonament, l' equipament que integra els serveis comunitaris de salut mental i les addiccions de la comarca.

Puigdemont va definir les noves instal·lacions, que han representat una inversió de 2,5 milions d'euros, com “una factoria d'esperances” per a totes les persones que pateixen trastorns mentals, un col·lectiu encara molt desafavorit pel que fa a la inserció laboral. En la visita que va fer a les dependències, acompanyat pels consellers de Salut, Antoni Comín, i de Justícia, Carles Mundó; l'alcaldessa de Vic, Anna Erra; i el president i la gerent d'Osonament, Joan Roca i Mercè Generó, respectivament, Puigdemont va poder escoltar el testimoni d'alguns dels usuaris d'aquest nou edifici, ubicat en uns terrenys de 2.200 m² que va donar l'Ajuntament de Vic.

En els parlaments de la inauguració, que va tenir la presència de nombrosos càrrecs electes d'Osona, Erra va dir: “Com a ciutat i com a comarca guanyem un gran equipament”, i va recordar que una de cada quatre persones té risc de patir una malaltia mental. Per la seva banda, el diputat Josep Salom, en representació de la Diputació de Barcelona, va afegir-hi: “Tenim l'obligació de buscar sinergies entre les diferents administracions i entre el sector públic i el privat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona