Infraestructures i serveis

generalitat

inversions

El pressupost preveu 48,4 milions en inversions

Educació i mobilitat centren les principals partides

El gruix més important és per al Bages, amb 18,7 milions, i el Moianès no en rebrà cap

El pressupost de la Generalitat per al 2017 preveu inversions per valor de 48.408.360,19 euros a la Catalunya Central. L'educació i la mobilitat centren les principals obres, sobretot amb la construcció de nous centres educatius molt reclamats al territori, i el manteniment i millora de carreteres i d'infraestructures ferroviàries. El Bages és la comarca amb més inversió, mentre que al Moianès es preveu una inversió zero. En concret, la Generalitat té previst invertir l'any que ve 18,7 milions d'euros al Bages, 11,2 milions a Osona, 10,2 milions a l'Anoia, 5,8 milions al Berguedà i 2,2 milions al Solsonès.

Mobilitat

Entre les inversions previstes per a l'any que ve, destaquen sobretot les xifres destinades a infraestructures de Ferrocarrils de la Generalitat i a les principals carreteres de la zona. En total, més de 30 milions. Entre aquestes hi ha, per exemple, prop d'un milió d'euros a l'eix viari C-55, C-16 i C-58, que seran, però, insuficients per al desdoblament que reclama el territori. També s'hi inclou un nou sistema de peatge a la C-16 i la redacció del projecte executiu de la ronda sud d'Igualada (331.000), també pendent de fa temps. A més, hi ha previstes partides per a les variants de la C-17 a Balenyà, el Brull, Seva i Malla. La resta es destinen a millores en connexions viàries i ferroviàries

Educació

Pel que fa al capítol d'educació, destaca la construcció de l'escola Emili Teixidor de Roda de Ter (2,73 milions), així com les obres de l'institut Serra de Noet de Berga, amb 2,8 milions d'euros, i l'ampliació de l'escola de Gironella (1,37 milions). També es preveuen 394.084 euros per a l'escola El Vinyet, de Solsona. En total, doncs, més de set milions d'euros per a nous centres educatius a la regió central.

Salut

En l'àmbit de salut, la reforma de l'hospital de Vic s'endú bona part del pressupost. En total, més de cinc milions d'euros, en diverses partides, per a la remodelació i la reposició de mobiliari, material i equips. També es preveu una partida de 250.000 euros per a inversions en maquinària a l'hospital d'Igualada. També una partida de 160.000 euros per a la construcció del CAP Sant Andreu de Manresa.

Aigua

L'Agència Catalana de l'Aigua també preveu inversions a la Catalunya Central. En concret, millorarà dues preses. Destinarà prop de 300.000 euros a la rehabilitació de la instal·lació elèctrica de la presa de la Baells (a Cercs) i millorarà els desguassos del pantà de Sau (37.500 euros). La inversió més important, però, se l'endurà la renovació dels desguassos del mig fons de la presa de Sant Ponç, al municipi de Clariana de Cardener.

Polígons

A part, l'Institut Català del Sòl farà diverses inversions, sobretot en polígons industrials. És el cas de la zona dels Plans de la Tossa de Santa Margarida de Montbui, on destinarà més de 700.000 euros; la zona del Puig Vell, a Roda de Ter, 300.000 euros, o l'ARE El Graell de Vic, on es gasten 100.000 euros per a uns treballs arqueològics. També destinarà 367.000 euros al Parc Tecnològic del Bages, a Manresa,o mig milió d'euros a la urbanització de Solanelles de Calaf, i 400.000 més a la zona de Santa Llúcia de Solsona.

Més inversió

Totes aquestes inversions són les que estan previstes en el document d'inversions al territori –annex del pressupost–, que en total sumen gairebé cinquanta milions d'euros. Tot i això, fonts del govern assenyalen que fora d'aquest document hi hauria altres inversions possibles que també es podrien executar l'any que ve a la regió central. Entre altres, hi hauria una partida de 5,4 milions d'euros que es destinaria a l'Ecoparc, als Hostalets de Pierola. També s'inclouria una altra partida de quatre milions d'euros per a la remodelació de l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. I 4,5 milions per a finançament d'infraestructures de residus municipals a Osona.

9,2 milions del PUOSC per a la regió central

Les comarques centrals rebran un total de 9,2 milions d'euros del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (Puosc) per al període 2016/2017 per a despeses de manteniment d'equipaments i béns públics. En total, la Generalitat té previst atorgar subvencions per valor de 60 milions a tot el país, i 25,4 milions a la demarcació de Barcelona. D'aquests, 9,2 aniran a la regió central. La primera anualitat serà de 4,5 milions. Aquesta xifra suposa que la regió rebrà el 15,31% del total de diners destinats a aquest objectiu. Les actuacions subvencionades de l'anualitat 2016 s'hauran de dur a terme fins al 31 de desembre del 2016, mentre que les actuacions subvencionades de l'anualitat 2017 es realitzaran entre l'1 de gener i el 31 de desembre del 2017. Aquestes subvencions tenen com a objectiu alliberar despesa corrent dels ajuntaments i que es puguin destinar a accions que garanteixin l'estat del benestar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona