Infraestructures i serveis

consells comarcals

subministrament d'aigua

L'acord de la Segarra no tanca encara el conflicte per l'aigua

El ple del Consell aprova la connexió al canal Segarra-Garrigues, però condicionat a “blindar” el preu i tenir la majoria en el futur consorci, amb els vots contraris de CiU

“No m'imagino cap escenari que no sigui l'èxit”, diu Rull

La Generalitat confia assolir un acord definitiu la setmana vinent

El ple del Consell Comarcal de la Segarra ha donat llum verd a la seva adhesió al projecte d'abastament d'aigua del canal Segarra-Garrigues a una trentena de municipis de la mateixa comarca, l'Urgell, la Conca de Barberà i l'Anoia. Ara bé, de moment la decisió no suposa el tancament d'un acord global, perquè es mantenen “serrells” respecte a les reclamacions del govern de la Segarra.

La nova proposta de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), presentada el 29 de novembre passat pel conseller de Territori, Josep Rull, afavoria una davallada de les tarifes als municipis, a través d'un increment substancial de la inversió de l'ACA en l'obra. Tal com va publicar aquest diari, el Consell de la Segarra volia una comparativa del cost que els suposava adherir-se al projecte o fer la connexió en solitari amb fons propis. “Amb els números dels tècnics, hem vist que no s'havia tingut en compte els 700.000 euros en inversions en infraestructures que la Segarra ha fet i que aportaria al projecte”, explica el president del Consell, Xavier Casoliva. Si l'ACA acceptés interioritzar aquesta inversió en la tarifa, la Segarra acabaria pagant l'aigua 10 cèntims més cara que Tàrrega, en lloc dels 13 cèntims previstos fa dues setmanes. “Ens sortiria un preu igual que fer la connexió en solitari, estaríem en un ens més gran i seríem solidaris amb la Conca. Crec que arribarem a un acord”, diu Casoliva.

A la Segarra, la gestió de l'aigua la porta a terme l'empresa del Consell Comarcal. Si s'adhereix al projecte, passarà a mans d'un consorci supracomarcal. El Consell demana tenir-hi cinc dels deu vocals i mantenir el control de la governança. La resta de vocals serien: 2 per Tàrrega, 2 per la Conca de Barberà i 1 designat per la Generalitat i la Diputació. “Tàrrega ha aconseguit el preu que desitjava, nosaltres blindem el vot ponderat i el límit màxim de tarifa per fer front a futures pujades energètiques”, afirma Casoliva. L'acord del ple també compta que la Diputació de Tarragona aportarà 2 milions al projecte no previstos en els números de l'ACA, tal com s'hi ha compromès la de Lleida.

Tensions comarcals

El projecte d'abastament data de fa dues dècades i és especialment important per a la Conca de Barberà, ja que els municipis del nord tenen greus problemes de contaminació dels aqüífers. El conseller Josep Rull i el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, van acudir, per sorpresa, a la reunió del consell d'alcaldes de la Segarra, celebrada una estona abans del ple. La Generalitat confiava tancar definitivament el conflicte.

L'acord del ple, proposat pel govern comarcal, no va ser unànime. Així, va tirar endavant amb els 11 vots d'ERC, CUP, Inse, MÉS i el PSC, però va tenir-ne 6 en contra de CiU i una abstenció, també convergent. La discrepància va esclatar en el punt segon de l'acord, que incloïa l'acceptació dels condicionants de la Segarra per ser vàlid i que CiU volia retirar. L'alcalde de Cervera, Ramon Royes (CiU), va assegurar ahir: “Ens van convocar al ple el mateix dia per validar l'acord, sense temps per estudiar-lo. És antidemocràtic. Cal un debat.” I hi va afegir: “Ens demanen que votem a favor d'eliminar la connexió amb l'Illa Càrnia, fet que condicionaria la competitivitat de Cervera.” La capital segarrenca tampoc disposaria de veu en el futur consorci. Royes adverteix: “Si no es tanca un acord global, demanarem una connexió d'aigua a Tàrrega i sortirem de la gestió comarcal.” Una retirada de Cervera de l'actual sistema de gestió posaria en serioses dificultats el Consell.

LES FRASES

No s'havien comptat les inversions fetes per la Segarra i que aportaria al projecte
Xavier Casoliva
PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DE LA SEGARRA
Si no es tanca un acord, demanarem una connexió a Tàrrega i sortirem de la gestió comarcal
Ramon Royes
ALCALDE DE CERVERA

Rull apel·la a la responsabilitat col·lectiva

El conseller de Territori, Josep Rull, considera que el projecte està a la “part final de la negociació”, i tot i reconèixer “un cert punt d'incertesa”, va dir: “No m'imagino cap escenari que no sigui una resolució que tingui èxit, perquè estic convençut que s'acabarà imposant la responsabilitat col·lectiva.”

Respecte als “serrells” pendents amb el govern segarrenc, Rull va assegurar: “Un punt molt important és que es valori l'esforç previ en inversions de la Segarra. Hi estem treballant i hi donarem resposta.” El conseller va treure importància al vot contrari de CiU en el ple: “Crec que és per una qüestió de procediment, més que no pas de contingut. A més, no es votava el projecte, sinó unes propostes... Perquè el projecte és bo, ambiciós i transformador, estic convençut que la setmana vinent el clourem.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona