Infraestructures i serveis

Infraestructures

Els descomptes a l'autopista C-16, en vigor dilluns que ve

Tots els conductors que passin pel peatge troncal de Sant Vicenç pagaran la meitat els dies laborables en hores punta

S'amplia la bonificació que fins ara només era per a moviments interns

Els nous descomptes a l'autopista C-16 entren en vigor dilluns i se'n podran beneficiar tots els conductors que passin pel tram entre Terrassa i Manresa els dies laborables en hores punta. Aquestes bonificacions ja estaven disponibles des de principis d'any per a veïns de la zona de Manresa. Però ara s'amplien també als conductors de pas. Sobretot se'n podrà beneficiar qui vingui o vagi cap al Berguedà, el Solsonès, el Vallès Occidental, el Barcelonès, la Cerdanya i municipis del Bages nord com ara Sallent o Navàs, que fins ara n'havien quedat exclosos.

Aquest descompte del 50% s'aplica de dilluns a divendres laborables entre les 7 i les 10 del matí i entre les 5 i les 9 del vespre. I només serà per a vehicles que tinguin un telepeatge (Via-T) o un sistema similar, com ara l'aplicació mòbil Satelise. Per exemple, en aquests horaris un turisme que fins ara pagava 4,25 euros de peatge en pagarà 2,12. Una motocicleta passarà de 2,12 a 1,06 euros i un camió, de 6,37 a 3,18 euros.

A més, el decret que ha aprovat la Generalitat i que es va publicar al diari oficial ahir mateix també preveu bonificacions per al peatge lateral que hi ha a la sortida que s'agafa per anar a Montserrat. En aquest cas, els descomptes són més importants (del 100%) però estan més limitats, ja que només s'aplicarà als moviments cap al nord. És a dir, si un vehicle entra a l'autopista C-16 per aquest accés en direcció nord, cap a Manresa, no pagarà el peatge, però sí que l'haurà d'abonar si va en direcció sud, cap a Terrassa o Barcelona. En aquest cas, el preu és de 2,13 euros per als turismes els dies laborables. Aquest peatge és usat, sobretot, pels veïns de l'entorn de Monistrol de Montserrat, Sant Vicenç de Castellet i Olesa de Montserrat.

Des del gener ja s'han fet 382.369 descomptes a vehicles i el govern calcula que 4.800 cotxes diaris addicionals en podran gaudir ara. S'havia d'haver aplicat el setembre però no es va fer perquè la concessionària hi va presentar recurs. La Generalitat assegura que la mesura ha de servir per transvasar vehicles de la C-55 a la C-16. Afirma que enguany ja han deixat d'utilitzar la C-55 2.500 vehicles cada dia. Però la plataforma No Més Morts a la C-55 defensa que la xifra està inflada i que serien uns 1.200.

La mesura, una reivindicació del territori que ve de lluny, ha satisfet els representants de les comarques centrals, però amb un regust amarg. Agustí Comas, president del Consell Comarcal del Bages, diu que “tot i l'ampliació de les bonificacions, l'ideal continua sent l'alliberament de l'autopista, com a mínim de dilluns a divendres”. Des de la plataforma, però, es creu que els descomptes aplicats aquest 2016 “han servit poc” i que “cal seguir lluitant per aconseguir el desdoblament de la C-55 si no volem que el territori acabi morint, perquè no tenim bones comunicacions”, diu Fina Casals, portaveu de l'entitat.

LES XIFRES

382.369
descomptes
a vehicles s'han aplicat des del gener del 2016, quan ja eren vigents.
4.800
cotxes
addicionals cada dia es calcula que es podrien beneficiar de la mesura.
7
hores
diàries, les de més afluència de vehicles, són on es preveuen descomptes.

Una aplicació per tenir un telepeatge gratuït al mòbil

Una de les complicacions per obtenir els descomptes a l'autopista és que el conductor ha de tenir un sistema de telepeatge (un via-T) per poder-hi aspirar. En el cas de la concessionària de la C-16, Autema –concessionària de Ferrovial–, el dispositiu no té cap cost però sí una quota de manteniment de 15 euros a l'any. Des de l'abril, però, Autema ha posat en marxa una nova opció. És una aplicació per a smartphones que permet tenir un sistema de telepeatge gratuït al telèfon mòbil. Satelise encara és poc coneguda. Permet pagar el peatge i també gaudir dels descomptes que entraran en vigor dilluns, només tenint l'APP oberta quan passes amb el cotxe pel peatge. L'aplicació està disponible per a l'APP Store (per a Iphones), a Google Play (Android) i a Windows Phone Store.

Un cop descarregada al telèfon mòbil, el conductor s'ha de registrar com a usuari introduint les dades del conductor, la matrícula del cotxe i un mètode de pagament. Per usar-la també s'ha de tenir activat el GPS. En ella també queden registrats els viatges que s'han realitzat i es pot consultar on estan ubicats els peatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona