Infraestructures i serveis

medi ambient

depuradora

Sant Llorenç de la Muga, pendent de tenir depuradora

Els veïns es queixen d'abocaments al riu i l'alcalde recorda que l'ACA té un projecte encallat des del 2013

La depuradora del barri de Sant Antoni, a Sant Llorenç de la Muga, no funciona i no és la primera vegada que els veïns es queixen de les disfuncions de la instal·lació que tenen a la urbanització. De fet, asseguren que ja fa molts anys que no funciona i actualment les aigües residuals van a parar directament a la Muga, amb l'agreujant que s'aboquen al riu en un sector molt freqüentat com a zona de bany durant els mesos d'estiu. Aquests veïns admeten que la urbanització representa poques cases, però recalquen que el que els indigna no és tant el volum d'aigües residuals que va al riu, sinó el fet que s'aboquen aigües brutes en una zona que precisament es vol promocionar com a espai natural.

Preguntat sobre aquesta situació, l'alcalde, Lluís Vila, admet que la depuradora de Sant Antoni té problemes però recalca que la qüestió de fons és que Sant Llorenç de la Muga no té depuradora i que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), té encallat un projecte per construir-la des del 2013. Per resoldre mínimament –i només en part– aquesta mancança, l'Ajuntament va finançar dues petites depuradores per decantació en dos nuclis del municipi: la de Sant Antoni (que abasteix unes set cases) i la del sector Banys Muga, amb unes trenta cases.

“Estem treballant a la petita depuradora de Sant Antoni i tornarà a funcionar, però hem de ser conscients que poca cosa arreglarem, perquè estem parlant de menys d'un 10% de la població. El que necessitem i reclamem és que l'ACA desencalli la depuradora projectada per al conjunt del municipi i que està previst que substitueixi les petites depuradores per decantació”, diu Vila. L'alcalde també recorda que, tot i que només tenen uns 260 habitants, durant la temporada d'estiu la població del municipi es pot multiplicar per tres.

La capçalera de la Muga

De fet, són els dos municipis de la capçalera de la Muga que no tenen depuradora; una mica més amunt, Albanyà tampoc en té i està en la mateixa situació. Els dos municipis fa anys que insisteixen demanant a l'ACA aquests equipaments, amb l'agreujant que la Muga, després de passar per aquests pobles, aboca al pantà de Darnius des d'on s'alimenta amb aigua per beure bona part de l'Empordà. El 2010, l'ACA va planificar la construcció de bona part d'aquestes depuradores de petits pobles, i el 2013 el projecte de la de Sant Llorenç de la Muga estava a punt. Però les restriccions pressupostàries van aparcar la seva realització.

LA FRASE

Recordem a l'ACA que la Muga aboca al pantà de Darnius des d'on s'alimenta amb aigua mig Empordà
Lluís Vila
alcalde de sant llorenç de la muga


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona