Infraestructures i serveis

municipal

infraestructures

Premià de Mar comença les obres per fer front als aiguats

Ara per ara fan obres al carrer l'Alfons per acabar de protegir el nucli antic, i el 2018 volen enllestir el segon col·lector a la zona de Can Pou

Amb aquesta darrera obra es volen pal·liar les inundacions a la zona

Premià de Mar no vol que es repeteixin les situacions viscudes arran dels històrics aiguats de l'octubre passat. A banda de fer les reparacions pertinents als equipaments i infraestructures malmesos, l'Ajuntament ha començat un seguit d'actuacions per mirar de combatre els efectes de futurs aiguats al municipi.

Han començat les obres de substitució de clavegueram del carrer l'Alfons entre el carrer Sant Francesc i el Camí Ral, un dels punts per on l'aigua va baixar amb més força, a tocar de l'N-II. Segons l'Ajuntament, amb aquesta obra s'haurien de reblar les actuacions destinades a evitar inundacions al nucli antic.

“Bàsicament, en aquest punt s'hi han fet intervencions perquè no hi hagi tanta càrrega d'aigua quan plou”, va explicar el regidor d'Urbanisme, Antoni Subirà (CiU). A grans trets, aquestes obres han comportat la col·locació d'una gran reixa perpendicular al Camí Ral que permetrà desaiguar molt més que fins ara i portar les aigües pluvials directament al mar. És previst que les obres tinguin una durada de tres mesos i tenen un pressupost de més de 60.000 euros. S'aprofitarà per convertir el tram final del carrer en plataforma única.

El segon col·lector

De cara al futur, l'Ajuntament també treballa en l'arribada i futura construcció d'un segon col·lector d'aigües pluvials a la zona de Can Pou, un terreny a tocar de l'N-II fàcilment inundable per les seves característiques. Subirà va explicar que ja s'han fet unes primeres actuacions a la zona, concretament al Camí de Can França, i que el següent pas serà la instal·lació d'aquesta nova infraestructura “perquè ajudi el col·lector que ja hi ha ara a evacuar l'aigua”. “Volem aconseguir que l'aigua flueixi i tingui sortida”, va dir el regidor, que va assenyalar que “el segon col·lector a Can Pou vol evitar les entrades d'aigua al soterrani dels habitatges”.

Segons Subirà, ja fa anys que l'Ajuntament treballa per l'arribada d'aquesta infraestructura a la zona, i la intenció del consistori és fer-ne el projecte aquest mateix any perquè l'obra pugui ser una realitat l'any 2018. Segons una primera estimació, aquesta instal·lació podria arribar a costar uns 190.000 euros.

Subirà va comentar que està previst que aquesta obra se sufragui amb els ajust previstos pels aiguats de l'octubre però que, igualment, ja s'ha reservat una partida econòmica municipal per escometre l'obra. “Aquestes són accions prioritàries i s'han de fer”, va dir. En aquest sentit, el titular d'Urbanisme va avançar que si finalment s'assumia l'obra amb recursos propis i després els arribés una subvenció, els diners es destinarien a altres projectes.

LA XIFRA

190.000
euros
és l'import estimat per la construcció del segon col·lector a la zona de Can Pou de Premià de Mar.

LA FRASE

El segon col·lector a Can Pou vol evitar les entrades d'aigua al soterrani dels habitatges
Antoni Subirà
Regidor d'Urbanisme de Premià de Mar

Esperant els ajuts per les pluges

De la mateixa manera que la resta de municipis afectats pels aiguats del passat octubre, Premià de Mar encara està pendent de rebre les ajudes promeses. En el cas de Premià de Mar, el càlcul dels danys provocats per aquelles tempestes es van enfilar fins als 220.000 euros. El municipi, a més, també va sol·licitar la declaració de zona catastròfica juntament amb Cabrils, Vilassar de Mar i Cabrera. Aquests aiguats, els pitjors de què va ser objecte la zona en molt de temps, van provocar un mort a Vilassar de Mar i van deixar un rastre de desperfectes que va trigar molts dies a poder-se comptabilitzar. Finalment, aquests danys es van quantificar en 7,5 milions d'euros i encara esperen rebre les ajudes de la Diputació i de la Generalitat.

Pel que fa als registres de precipitació que van caure a l'octubre, els dos municipis més afectats van ser Vilassar de Mar i Cabrils. En el primer, van registrar-hi 250 litres per metre quadrat, mentre que en el segon, Cabrils, la quantitat va ser de 240 litres per metre quadrat. Les pluges també van provocar que s'hagués de tallar l'N-II. Els aiguats de fa mig any al Maresme es van convertir en l'episodi de pluges més fort de tot el 2016 a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona