Infraestructures i serveis

Universitat

La Generalitat diposita el xec de 5 milions per salvar el Parc de la UdG

El secretari d'Universitats critica l'Estat per no donar per bo un acord de Govern i ho relaciona amb el procés

La Generalitat de Catalunya ha dipositat aquesta tarda a una notaria un xec de 5 MEUR a favor d'Hisenda. Segons el rector de la UdG, Sergi Bonet, aquest era el pas que faltava per poder signar davant de notari un acord que desencalli el concurs de creditors. El secretari d'Universitats, Arcadi Navarro, ha assegurat que era un pas “innecessari” i ha recordat que dimarts al matí es va aprovar un acord de Govern per autoritzar un crèdit per valor de 5 MEUR. “És ridícul que l'Estat digui que els acords de Govern no valen, això vol dir que els del Consell de Ministres tampoc?”, s'ha preguntat Navarro. El secretari d'Universitats ha remarcat que la Generalitat no és patrona del parc i que, no obstant això, “sempre ha estat compromesa amb salvar-lo”. A més, apunta que en cap moment se'ls ha demanat per escrit que fessin l'aportació econòmica en efectiu. Per a la Generalitat, les exigències de l'executiu espanyol estan barrejades amb temes polítics. “El govern espanyol no separa la situació del parc de la del país”, ha dit Navarro. Una opinió que comparteix el delegat del Govern a Girona: “Si el parc fos a Àvila això no passaria”, ha manifestat

Acció-reacció

Dimarts al vespre el rector i president del patronat del Parc de la UdG, Sergi Bonet, demanava a la Generalitat que diposités un xec davant de notari per poder arribar a un acord amb l'Estat i salvar el complex de la liquidació. Poques hores després, el secretari d'Universitats, Arcadi Navarro, ha viatjat a Girona i ha anunciat que el taló ja s'ha presentat.

A iniciativa del delegat del Govern, el secretari s'ha reunit amb alguns dels patrons per explicar la situació a poques hores de la junta de creditors (a la reunió no s'ha convidat ni representats de la direcció del complex ni tampoc de la universitat). Navarro ha criticat que ningú abans els havia informat per escrit que l'aportació s'havia de fer via un taló i que ho van saber tot just ahir a la tarda quan els va trucar el rector, Sergi Bonet. En canvi, Bonet sosté que les condicions de l'Estat han estat “clares des del primer moment.

El secretari d'Universitats, a més, ha criticat durament l'Estat. Assegura que és una “paradoxa” que es demani al Govern que aporti un xec si no hi ha cap document escrit on això s'especifiqui. També justifica que l'acord de Govern on s'autoritza a Avançsa a atorgar un préstec de 5 MEUR a l'ICRA per comprar el 65% de l'edifici “té validesa jurídica”.

Per això, considera “inacceptable” que l'Estat no ho tingui en consideració i els demani que facin una aportació a través d'un xec bancari. “Creiem que és innecessari perquè ja vam certificar un acord de Govern que complia les condicions necessàries”, ha manifestat el secretari, que ha volgut deixar clar que la Generalitat ha estat compromesa amb la salvació del parc. “Tot i no ser patrons del parc, aquesta ha estat sempre la voluntat del Govern, salvar el parc no només per benefici de Girona sinó per tot Catalunya i el món”, ha reblat.

Crítiques a la gestió de l'Estat

Malgrat que la Generalitat ha fet el pas que exigia l'Estat (sempre per boca del rector), els representants de la conselleria i de la delegació del Govern a Girona s'han mostrat molestos per l'actitud de l'executiu espanyol. Consideren que s'ha menystingut un acord pres pel Govern i que no s'han clarificat des d'un bon principi les condicions. “Ningú ens ha dit res formalment ni per escrit i ara resulta que un acord de Govern no val, això vol dir que tampoc serveixen els que pren el Consell de Ministres”, s'ha preguntat Navarro.

El procés hi ha influït, segons la Generalitat

Des de la Generalitat, asseguren hi ha d'altres condicionants en l'actitud de l'executiu espanyol. Obertament afirmen que factors com el procés independentista o que el president Carles Puigdemont sigui de Girona hi ha influït. “Si el parc fos a Àvila això no passaria”, ha dit el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, que després ha anat més enllà. “Ja no a Àvila, si fos Tarragona tampoc hauria passat això, però clar, el president de la Generalitat és d'on és”, ha dit. “Hem de creure Rajoy quan promet de veu 4.000 MEUR en infraestructures a Catalunya però un acord de Govern de la Generalitat per comprar l'ICRA no serveix”, ha afegit, amb ironia.

El secretari d'Universitats també s'ha pronunciat en aquest sentit. “El govern espanyol no separa la situació del parc de la situació política del país, com tampoc ho separa del corredor del mediterrani o del pagament a les farmàcies”, ha declarat. A més, Navarro creu que el rector, Sergi Bonet, ha tractat amb l'Estat “de manera innocent” i no ha tingut en compte “que les circumstàncies polítiques actuals compten”.

Ara, un cop la Generalitat ha dipositat el xec caldrà que en les properes hores se signi un acord davant de notari per aportar, en efectiu, 13,8 MEUR. Si aquest pas es fa abans de les deu del matí de dijous, i compta amb el vistiplau de l'Estat, tot apunta que el conveni davant del jutge es signarà sense més problemes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona