Infraestructures i serveis

Ports insta l'Estat a aclarir què cal al punt Schengen de Palamós

El gerent vol els requisits “per escrit” després de l'última negativa d'Interior, que hi troba a faltar garjoles i vestidors

Ports de la Generalitat vol posar fi al serial de dècades en què s'ha convertit la reivindicació d'un punt de control fronterer, d'accés i sortida a l'espai Schengen, per als passatgers extracomunitaris al port de Palamós. El gerent de l'empresa pública, Joan Pere Gómez, lamentava ahir que, després dels més de 600.000 euros invertits en els darrers anys perquè l'ampliada estació marítima complís els requisits comunitaris, el Ministeri de l'Interior els ha comunicat que les dependències encara no són aptes perquè hi falten garjoles independents (per a homes, dones i menors) i vestidors segregats per sexes per als agents de la Policía Nacional que hi prestin servei. “Demanem lleialtat institucional i que se'ns diguin totes les actuacions que cal fer”, reclamava ahir Gómez, que avançava que demanaran una resposta “per escrit”, per evitar cap més “sorpresa”.

Gómez pressuposta en uns 150.000 euros la inversió necessària per adaptar les instal·lacions, una obra que podrien executar ja a finals d'aquest mateix any.

Una oportunitat

En una jornada, ahir, sobre les possibilitats del port palamosí, alguna intervenció va posar en qüestió el volum de passatge extracomunitari interessat a arribar a Palamós, com a primera destinació a la Unió Europea. Però des de Ports i la Cambra de Palamós coincideixen que tant el punt d'inspecció de mercaderies extracomunitàries com els controls de passatgers permetrien incrementar l'activitat, en el cas creuerístic, per exemple, amb rutes provinents de Gibraltar o de Mònaco, que no estan integrats en l'espai europeu Schengen.

LA XIFRA

150.000
euros
costaria dotar l'estació marítima amb llocs per a detinguts i vestidors, a més dels 600.000 euros ja invertits.

A més dels creuers volen més tràfic de mercants

En els últims exercicis, el moviment de creuers al port s'ha consolidat, amb bones xifres de passatge i escales i una progressió a l'alça, que aquest 2017 preveu arribar a 40 escales i al sostre de 40.000 passatgers. Però a més d'aquesta faceta, sumada a l'activitat pesquera i els espais de nàutica recreativa, Ports i les cambres gironines volen fomentar l'activitat del moll comercial. Per donar a conèixer les possibilitats logístiques del port de Palamós a l'empresariat, ahir van organitzar una jornada amb una quarantena d'empresaris de la demarcació.

El moviment de mercaderies a Palamós va assolir les 146.430 tones el 2016, dada que suposa un creixement del 4% respecte a l'any anterior, però estimen que hi ha capacitat per treballar amb un sostre de fins a 500.000 tones anuals –abans de la crisi, per exemple, s'hi van superar les 350.000 al 2007 i 2008. El president de la Cambra de Palamós, Xavier Ribera, va destacar que l'ús del port “podria significar un estalvi de costos logístics i que per les seves dimensions ofereix un dispositiu àgil i competitiu”. Entre els empresaris, n'hi va haver que van demanar facilitats quan la descàrrega de mercaderies s'ha d'ajornar per la coincidència amb un creuer. Ribera i Gómez van defensar que les tensions s'han reduït i que, en cas de coincidència, hi ha fórmules per programar l'activitat comercial en horari de tarda o de nits, perquè es puguin compaginar les escales diürnes de passatgers amb les maniobres d'estibament al moll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona