Infraestructures i serveis

medi ambient

depuradora

L’EDAR de Figueres estarà al dia l’estiu de l’any vinent

L’ACA preveu fer les obres, forçades pels requeriments de la UE, en els terminis previstos

Fa tres setmanes que han començat i segueixen el calendari previst

Agustí anuncia una nova EDAR per al 2024

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, va confirmar ahir que les obres per posar al dia l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Figueres, iniciades fa tres setmanes, evolucionen segons el termini previst i que la construcció del nou reactor biològic, un decantador secundari que ha de garantir la reducció del nitrogen i l’ampliació de la línia de tractament de fangs, tal com exigeix la UE, estarà enllestida l’estiu de l’any vinent.

Les actuacions previstes es faran de manera esglaonada i modular per no afectar l’activitat normal de la planta, que continuarà funcionant durant les obres per continuar sanejant les aigües residuals, i la durada total dels treballs hauria de ser d’onze mesos. Les mesures previstes en aquestes obres de millora van encaminades a aconseguir que l’aigua tractada a la depuradora i retornada al medi compleixi amb els requeriments legals pel que fa a la reducció de nutrients.

Aquesta és la inversió més gran anunciada a l’Alt Empordà aquest 2017 per part de la Generalitat El cost pressupostat per a aquests treballs era de 6,8 milions d’euros. Finalment, l’adjudicació es va fer el maig passat per 1.918.250 euros menys del que preveia el pressupost de partida de la licitació, i s’acabarà executant per 4.908.264 euros. A banda d’això, l’ACA té previst construir una nova estació depuradora per a Figueres per als anys 2023-2024. El responsable de l’ACA va manifestar ahir durant la visita d’obres que les dificultats econòmiques de l’ens que presideix havien endarrerit el projecte, i va admetre que aquesta és una solució d’urgència. La nova EDAR serà més gran, més complexa i “amb més visió d’àmbit de recollida d’aigües residuals”. Va assegurar que, fins que no estigui en marxa la nova EDAR, l’actual podrà absorbir el creixement.

La depuradora de Figueres es va posar en marxa el 1982 i va ser ampliada el 1993. Té una capacitat de tractament de 22.128 m³/dia (equivalent a una població de 110.640 habitants) i saneja les aigües residuals de Figueres (municipi de Figueres i Vilatenim) i Vilafant (nuclis d’Arengades, el Camp dels Enginyers, les Closes d’en Clarà, Palol Sabaldòria-les Forques, Parc d’Obres Públiques i nucli antic de Vilafant). L’aigua depurada es retorna al rec del Malpàs, que desemboca a la riera de Figueres.

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, present en la visita d’obres d’ahir, va assegurar que aquests treballs eren molt esperats i que aquestes millores permeten a la ciutat mirar el futur amb tranquil·litat en espera que s’acabi construint la nova EDAR en els terminis ara previstos.

Les obres per posar al dia l’EDAR de Figueres són fruit d’una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que, arran d’una denúncia de la Comissió Europea, va dictaminar l’any passat que ni aquestes instal·lacions ni les instal·lacions de Santa Llogaia del Terri on hi ha l’EDAR de Banyoles garantien el tractament adequat de les aigües residuals, i que calia posar-les al dia.

LA XIFRA

4,908
milions d’euros
és el cost que tindran les obres per posar al dia la depuradora de Figueres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona