Infraestructures i serveis

esports

El CAR, un poble dins una ciutat

la situació

La posen en alça tant directius del centre d’alt rendiment com l’Ajuntament

Entitats del municipi n’utilitzen les instal·lacions

El model implementat fa trenta anys ha sigut un èxit i referent mundial

“El model del CAR de Sant Cugat és reconegut i internacional”

La designació de Barcelona com a seu dels Jocs Olímpics del 1992 va donar al govern l’oportunitat de situar Catalunya com a capdavantera en matèria esportiva. Una manera d’aconseguir aquesta fita era creant un centre d’alt rendiment (CAR) per a esportistes. L’aleshores secretari general de l’Esport del govern, Josep Lluís Vilaseca, buscava un emplaçament per a aquest nou centre. Va detectar que les instal·lacions i els terrenys on hi havia l’antic Centre Mutual de Rehabilitació de Sant Cugat estaven desaprofitats i que serien un bon lloc per al CAR. Les instal·lacions ja disposaven d’una bona infraestructura que no requeria una gran inversió inicial en obres. Segons alguns rumors, Vilaseca hauria trucat al president de la Generalitat per explicar-li les característiques immillorables dels terrenys i el president li hauria respost amb un “compra, compra”. Fos com fos el procediment, Vilaseca va obtenir el vistiplau del govern per adquirir els terrenys del Centre Mutual de Rehabilitació. De manera que el CAR començava a ser una realitat, la seva inauguració es va fer l’octubre del 1987. Les primeres disciplines que es van entrenar al CAR van ser esgrima, halterofília, tennis taula, lluita i judo.

El futur CAR no només disposava d’unes bones instal·lacions, sinó que a més aquestes estaven molt ben situades: a tocar de Sant Cugat i molt a prop de Barcelona. El centre estava ben connectat tant amb transport públic, amb la línia del Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, com per autopista, la C-16.

Model d’èxit

L’aleshores secretari de l’Esport no només va escollir unes bones instal·lacions i un emplaçament immillorable; també va apostar per un model que actualment és d’èxit i mirall per altres centres d’arreu del món. L’actual director del CAR, Ramon Terrassa, explica que quan el CAR va començar a funcionar, als anys vuitanta, la tendència era fer centres de model monogràfic, dirigits a una única disciplina, el que s’anomenava “model americà”. En canvi, al CAR de Sant Cugat es va optar pel que es coneix com a “model soviètic”, on es barregen diferents disciplines que es nodreixen les unes de les altres. Així, el llançador de javelina s’interessa per com s’entrenen els de golf i viceversa. Terrassa assegura que el “model soviètic” és més sostenible econòmicament perquè s’aprofiten més els recursos; per exemple, amb una plantilla de sis fisioterapeutes es cobreixen totes les necessitats dels 300 esportistes. Pel que fa a les instal·lacions, passa el mateix, un gimnàs dona servei a tothom. “El model del CAR de Sant Cugat és reconegut i internacional”, reitera Terrassa.

Vincle amb Sant Cugat

El CAR té de tot: teatre, cinema, escola, autoescola, òptica, i molt més, com si es tractés d’un petit poble. Els esportistes del CAR es beneficien de serveis com ara psicologia de l’esport, fisioteràpia, nutrició i altres avantatges dels quals disposa el centre. Tanmateix, la relació del CAR amb Sant Cugat és innegable. “Ens dona el recurs de ciutat atractiva tant socialment com culturalment”, assegura Terrassa. El regidor d’Esports i Joventut de Sant Cugat, Eloi Rovira, explica: “El CAR aporta internacionalització del municipi, ens posiciona, tot el que es fa al CAR porta el cognom Sant Cugat.” Una universalització que es materialitza en el catàleg de turisme, el de turisme esportiu i el mateix pla d’internacionalització que té Sant Cugat, on hi ha referents com el CAR i Esade com a partner.

El centre d’alt rendiment no és un entorn aïllat sinó que té la voluntat de relacionar-se amb el municipi tot ajudant-lo a desenvolupar-se en el camp esportiu.

Responsabilitat social

Terrassa explica que en el pla de responsabilitat social corporativa del CAR es cedeix un volum d’hores de les instal·lacions a entitats locals del municipi. Es tracta d’una cessió sense retorn econòmic, el CAR cedeix les instal·lacions a l’Ajuntament i aquest s’encarrega de repartir-les entre les entitats. Aquestes en fan ús tenint clar que no es tracta d’un lloguer d’instal·lacions, per això han de complir amb les normes del CAR. En els entrenaments, per exemple, no poden entrar acompanyants.

Per la seva banda, l’Ajuntament també ha cedit instal·lacions municipals al CAR si ha estat necessari, assegura Rovira. A més a més, el consistori disposa d’un programa d’atenció als esportistes des d’on se’ls donen eines perquè trobin una primera feina. Tenen un primer contacte amb el món laboral fent, per exemple, d’entrenadors en algunes entitats municipals. “Així, aquests nois tenen una primera feina que poden compaginar amb els entrenaments”, diu Rovira. D’aquesta manera els esportistes no s’aïllen de la realitat i quan la seva vida esportiva acaba, ja sigui per decisió pròpia o per alguna lesió, hi poden fer front amb garanties.

Per Terrassa i Rovira, el fet que Sant Cugat tingui el CAR tan a prop fa que els joves esportistes visualitzin on és el cim de l’esport. “El tenen a tocar”, diu Terrassa. El centre es converteix en un estímul que motiva els esportistes de diferents nivells de Sant Cugat. En aquest sentit, Rovira admet que l’auge que viu el municipi amb algunes disciplines com la natació sincronitzada, on ja hi ha un club, està directament relacionat amb el fet de tenir el CAR a prop.

LA XIFRA

300
Esportistes
s’entrenen diàriament a les instal·lacions del centre d’alt rendiment

LA DATA

10.87
S’inaugura el CAR de Sant Cugat,
amb les disciplines d’esgrima, halterofília, tennis taula, lluita i judo

El municipi captiva els esportistes

P.M

El regidor d’Esports i Joventut de l’Ajuntament de Sant Cugat, Eloi Rovira, coneix bé el CAR perquè s’hi va entrenar com a atleta. Rovira assegura que el centre d’alt rendiment “ofereix una experiència inoblidable per desenvolupar la carrera esportiva”. I va més enllà: “Es tracta d’una vivència única que enriqueix i et permet estar connectat a moltes persones.” Per Rovira, el CAR captiva com també ho fa el municipi on està instal·lat: Sant Cugat. Aquesta atracció pel municipi, segons el regidor d’Esports, fa que alguns dels esportistes que han passat pel CAR s’hagin quedat a viure a Sant Cugat. Recorda el nom de l’exatleta internacional Reyes Estévez, especialitzat en proves de mig fons; el tennista Tommy Robredo i la nedadora de sincronitzada Gemma Mengual.

Estévez, nascut a Cornellà de Llobregat, es va entrenar una dècada al CAR i es va acabar quedant a Sant Cugat atret per la tranquil·litat que ofereix el municipi, on viu des de fa dotze anys.

El tennista d’Hostalric Tommy Robredo es continua entrenant al CAR i viu a Sant Cugat, però hi és poc perquè viatja molt.

Gemma Mengual, nascuda a Barcelona, també es continua entrenant al CAR i té casa a Sant Cugat. El vincle de Mengual amb el municipi va més enllà de viure-hi. Fa un parell d’estius que dirigeix una estada de natació sincronitzada, apta per a totes les edats i tots els nivells, al Club Natació Valldoreix. I, a més a més, Mengual ha volgut provar altres facetes a banda de la d’esportiva, per això hi va obrir un restaurant de cuina japonesa el 2011.

Segons els càlculs de Rovira, han passat pel CAR uns 8.500 esportistes de diferents disciplines, i tots ells, d’una manera o altra, han tingut un vincle amb Sant Cugat.

El CAR, punt de trobada de l’associació internacional

El CAR està adscrit a la secretaria general de l’Esport, que té un conveni de col·laboració i finançament amb el Consejo Superior de Deportes. El centre d’alt rendiment ofereix als esportistes un conjunt de productes, instal·lacions i serveis dirigits a assolir objectius esportius mitjançant una visió integral de la disciplina que practiquen. Al CAR hi ha dos tipus d’esportistes, els estrangers i els d’aquí. En el primer cas, hi van a passar-hi una temporada amb un contracte determinat de serveis, dotant el centre d’un important grau d’internacionalització. Els esportistes catalans o de la resta de l’Estat entren mitjançant una beca, completa o mixta Estat-Generalitat.

El ressò del CAR arriba tan lluny per la qualitat dels esportistes que s’hi entrenen, pels serveis que ofereix i pel vincle amb altres centres d’alt rendiment. L’any 1999 el CAR va impulsar la creació de l’Associació Internacional de Centres d’Alt Rendiment i en l’actualitat n’és un membre molt actiu. La secretaria permanent de l’associació és a Sant Cugat i, a més, sempre hi té algun membre a la junta directiva. Aquest estiu hi ha una trobada de l’associació a Durban, Sud-àfrica, on el CAR Sant Cugat presentarà candidatura perquè la pròxima trobada es faci a les instal·lacions catalanes. El director del CAR, Ramon Terrassa, confia que la candidatura que presenten tiri endavant.

Estévez, Robredo i Mengual

, esportistes del CAR que s’han quedat a Sant Cugat

Estévez, Robredo i Mengual

, esportistes del CAR que s’han quedat a Sant Cugat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona