Infraestructures i serveis

Tribunals

El TSJC enterra la llicència ambiental de la planta de residus al terme de Forallac

El tribunal desestima el darrer recurs de l’empresa promotora, Servitransfer SL

SOS Empordanet dona per guanyada la batalla judicial i ho celebrarà avui

El Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha desestimat el darrer recurs presentat per l’empresa Servitransfer SL contra la denegació de la llicència ambiental a la planta de tractament de residus que planejaven construir en uns terrenys propers al jaciment arqueològic dels Clots de Sant Julià, a Forallac. La darrera sentència de la secció tercera de la sala contenciosa administrativa del tribunal, a més de refermar la negativa, condemna Servitransfer al pagament d’un màxim de 1.500 euros més IVA, igual que a cada part demandada.

L’entitat SOS Empordanet, que ha encapçalat l’oposició al projecte, destaca que s’han escoltat els seus arguments d’oposició, tot incloent-hi que el pla territorial parcial de les comarques gironines i el caràcter de protecció especial del sòl no urbanitzable derivat d’aquest instrument d’ordenació del territori preval sobre la qualificació urbanística dels terrenys en el pla general urbanístic de Forallac.

Els magistrats també troben a faltar que hi figuressin altres alternatives d’emplaçament en espais industrials propers, un requisit que també es palesava en els informes de paisatge, agricultura i el servei de protecció d’incendis. I es desestima la reclamació, feta per l’empresa, que es podria aprofitar l’accés a la planta de transferència existent per arribar als terrenys de la seva propietat. No hi ha ajudat que els autors del projecte fossin els mateixos que els redactors de l’estudi d’impacte ambiental de Servitransfer.

Festa i proposta

La portaveu de SOS Empordanet, Lola Arpa, va celebrar la resolució, contra la qual l’advocat Eduard de Ribot veu poc probable que s’acabi recorrent davant la darrera instància que suposaria el Tribunal Suprem. Arpa hi va afegir que la setmana vinent es reuniran amb els responsables territorials de Cultura i Patrimoni per prosseguir amb la reivindicació que l’actual planta de transferència comarcal, amb una nau ja construïda, es pugui transformar en centre d’interpretació del bé cultural d’interès nacional (BCIN) dels Clots. Abans, però, avui faran un sopar per celebrar la victòria judicial.

LA XIFRA

123.000
tones de residus anuals
havia de tractar la planta que volia fer Servitransfer a l’entorn dels Clots de Sant Julià.

Pla especial per ordenar el BCIN

El govern municipal de Forallac i el Consell Comarcal del Baix Empordà van signar al febrer un conveni per emprendre la redacció d’un pla especial urbanístic que reguli l’entorn protegit dels Clots de Sant Julià. L’espai, un conjunt de cavitats excavades i erosionades en les roques, està qualificat de bé cultural d’interès nacional (BCIN), fet que estableix una zona protegida al voltant en què la llei restringeix els usos i les activitats compatibles. L’alcalde, Josep Sala, explicava ahir que no tenia notícies que Servitransfer hagués presentat aquest darrer recurs en defensa de la planta. I, tot i que sosté que seria millor una infraestructura de reciclatge i recuperació que no pas la vella planta de mera acumulació de residus, defensa que cal ordenar les 70 finques afectades per la protecció del BCIN, per aclarir les possibilitats urbanístiques i emprendre uns treballs arqueològics que s’emprendran en breu. Per Arpa, de SOS Empordanet, el pas endavant arriba a destemps: “Però més val tard que mai i estem contents que es vulgui protegir.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona