Infraestructures i serveis

El 8% de la població no té aigua sanejada

Actualment hi ha 125 depuradores en funcionament a la demarcació, que garanteixen el sanejament de l’aigua a més del 92% de la població gironina

Es preveu invertir 60 milions en prop de 40 actuacions en matèria de sanejament fins al 2021, entre les quals, la construcció de disset noves depuradores

Invertiran 10 milions d’euros en la depuradora de Palamós

Un 8% de la població de les comarques gironines encara no disposa d’aigua sanejada. Tot i que actualment hi ha un total de 125 estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) actives a la demarcació, que garanteixen el sanejament a més del 92% de la població gironina, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), no hi ha cap comarca que tingui el 100% de l’aigua sanejada. Perquè això sigui així, és a dir, perquè tota la població gironina estigui coberta, caldrà esperar encara deu anys segons la planificació actual, que preveu dos escenaris: accions entre els anys 2017 i 2021, i accions entre els anys 2021 i 2027.

Actualment, les comarques de la Cerdanya i l’Alt Empordà són les que tenen el percentatge més baix de cobertura, amb un 84% i un 85% de la població, respectivament, amb el sanejament de l’aigua garantit. La resta de comarques gironines arriben totes al 95%.

Inversió de 60 milions

El programa de mesures del pla de gestió de les conques internes preveu que entre aquest any i el 2021 es faci una inversió de 60.299.871 euros en gairebé 40 noves actuacions en matèria de sanejament de l’aigua a les comarques gironines, ja sigui per ampliar depuradores ja existents o per construir-ne de noves, cosa que suposa un primer pas de cara a reduir aquest 8% de població que no està coberta.

Disset depuradores

El pla preveu que en els pròxims tres anys entrin en servei disset noves depuradores, entre les quals n’hi ha algunes que han estat llargament reivindicades. Aquestes disset noves depuradores donaran cobertura a diversos municipis i a un total de 30.326 veïns. Entre totes aquestes obres, destaca –pel que fa a l’import que s’hi destinarà, més de quatre milions d’euros– la depuradora que donarà servei a l’Alt Fluvià, que estarà ubicada a la Vall d’en Bas i que donarà cobertura a 10.000 veïns. També destaquen, dins la conca de la Muga, les depuradores previstes a Maçanet de Cabrenys i la Casanova, així com la de Llers, el Poblenou, la Vall i Vilabertran. Tot i això, encara hi ha dues depuradores que han estat llargament reclamades pels municipis: la d’Albanyà i la de Sant Llorenç de la Muga, que estan previstes en el pròxim cicle de planificació, és a dir, a partir del 2022.

10 milions per a Palamós

A més de la construcció de noves depuradores, el programa de mesures també preveu importants inversions per remodelar infraestructures que amb el pas dels anys han quedat obsoletes. Aquest és el cas de l’EDAR de Palamós, que es va posar en servei l’any 1985. Ara s’hi destinaran 10 milions d’euros: l’obra més gran de totes les que s’han previst en aquest període. Aquesta zona, de fet, serà una de les que en sortiran més beneficiades, ja que, paral·lelament, també hi ha previst el desdoblament de l’emissari terrestre i submarí del sistema de Palamós, amb una inversió de 4.518.000 euros.

Altres obres destacades són la remodelació i la millora de l’EDAR de Figueres per eliminar nutrients, amb una inversió prevista de 4,2 milions; l’ampliació i la millora per reduir nutrients de l’EDAR de Cassà de la Selva-Llagostera, amb una inversió de 3,6 milions; l’ampliació de l’EDAR de Maçanet de la Selva, amb 3,7 milions, i la remodelació i ampliació de l’EDAR de Riudellots de la Selva i sanejament del nucli de Campllong, treballs valorats en 3,2 milions. Altres inversions destacades serien: 2,3 milions per al sanejament de Castellfollit de la Roca i de Fluvià de Montagut; 2,2 milions per a la remodelació de l’EDAR de Sant Gregori; 1,5 milions per a la remodelació i ampliació del sistema d’aeració de l’EDAR de Tossa de Mar; 1,3 milions per a l’ampliació de la capacitat d’eliminació de nitrogen de l’EDAR de Banyoles; 810.000 euros per a l’ampliació de l’estació de bombament d’aigües residuals (EBAR) de Fenals fins a l’arqueta de trencament de càrrega del sistema de Lloret; 737.000 euros per a l’ampliació de l’EDAR de Serinyà i el sanejament de les Caselles d’Avall, i la remodelació de l’EBAR central del sistema de Roses, entre d’altres.

LES XIFRES

125
depuradores
hi ha actives a les comarques gironines. Garanteixen el sanejament de l’aigua al 92% de la població.
60
milions
d’euros es preveu invertir en prop de 40 actuacions en matèria de sanejament de l’aigua.
17
noves
depuradores estan planificades per al període 2017-2021.
85
per cent
de la població de l’Alt Empordà té garantit el sanejament de l’aigua.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona