Infraestructures i serveis

Barcelona estrena un centre obert de proves amb 5G per esdevenir un referent global

Els projectes d’emprenedors i pimes es poden validar de franc en un entorn real

Arribaran al mercat abans i en millors condicions, i això posiciona la ciutat

Tot i que es va inaugurar oficialment ahir amb el nom de Thinx, el laboratori especialitzat en tecnologia 5G ja fa unes setmanes que està oferint suport a empreses emergents catalanes. El seu objectiu és que els emprenedors locals puguin disposar d’un entorn real per provar els seus projectes de manera integral, d’extrem a extrem, i amb les xarxes com les que es preveu que estiguin operatives a partir del 2020.

“És un moment històric perquè amb aquest laboratori Barcelona s’anticipa al futur immediat. Volem ser una ciutat referent a Europa en relació amb aquests canvis tecnològics i també aconseguir que es posin al servei de les persones i de la millora de la societat”, va exposar l’alcaldessa Ada Colau.

Thinx està situat a l’edifici Pier01 del hub tecnològic Barcelona Tech City, al Palau de Mar, i ha estat possible gràcies a la suma de molts esforços. Telefónica i el projecte 5GBarcelona de la Mobile World Capital han liderat la iniciativa aportant un milió d’euros, ja sigui en capital, personal o tecnologia. També s’hi ha sumat la Fundació i2CAT que, amb un bagatge important en la recerca amb 5G, oferirà experiència i assessorament en el desenvolupament dels projectes que utilitzin el servei. A més, Huawei i Ericsson en són proveïdors tecnològics. El laboratori està capacitat per atendre cinc o sis projectes de manera simultània i l’únic criteri que es valorarà per acceptar-los és el grau de maduresa en què es trobin.

Les instal·lacions permeten aprofitar els avantatges de noves tecnologies associades al 5G, que revertiran especialment sobre l’internet de les coses (IoT) perquè afavoreixen el baix consum de bateria, la gran densitat de connexions, la cobertura en interiors (fins a un soterrani -3) i la resposta immediata.

Qui ja ha aprofitat aquest banc de proves és l’startup barcelonina EnGiDi, que se centra a millorar les mesures de seguretat dels treballadors i permet controlar remotament i en temps real si han caigut o la temperatura del seu entorn.

Milers de llocs de treball a Catalunya

Segons les dades amb què treballa la Comissió Europea, la indústria relacionada amb el 5G generarà al voltant de 2.500.000 llocs de treball durant els pròxims anys. La intenció de la Generalitat és que Catalunya tingui el potencial suficient per atreure’n o generar-ne entre un 10 i un 15%, és a dir, un mínim de 250.000. Ho va remarcar ahir el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, que també va mostrar la voluntat que, com amb la capitalitat del mòbil, Barcelona pugui esdevenir també la capital mundial del 5G.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona