Infraestructures i serveis

La Sagrada Família regularitza les obres després de 134 anys

L’Ajuntament de Barcelona concedeix la llicència d’obres per valor de 4,6 milions

La fundació n’aportarà 36 més en deu anys per a la mobilitat, el transport i el manteniment de l’espai urbà

La Fundació Junta Constructora de la Sagrada Família finalment té permís per a la construcció del temple projectat per Antoni Gaudí al bell mig de l’Eixample barceloní. La comissió de govern del consistori ha concedit la llicència d’obres a la promotora, i culmina d’aquesta manera el procés que es va iniciar el 1885 amb l’antic Ajuntament de Sant Martí de Provençals. La llicència costarà 4,6 milions d’euros, i la junta constructora pagarà 36 milions més en deu anys per millorar la mobilitat i el manteniment de l’entorn.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, es va mostrar ahir exultant amb el fet que es resolgui una anomalia històrica que farà que el temple pagui “com tothom, sense cap privilegi”. Va explicar que el cost inicial de la llicència d’obres era de dotze milions, però, en ser un equipament públic i una entitat sense ànim de lucre, la Fundació Junta Constructora de la Sagrada Família ha tingut una bonificació del 65%, fet que ha reduït el preu de la llicència a 4,6 milions. Es tracta de la llicència d’obres més cara de la història democràtica de la ciutat. La més cara, fins ara, havia estat la de la reforma de l’hospital de Sant Pau, per la qual es van pagar 1,9 milions, i la de Diagonal Mar, que va valer-ne 1,8.

Dos anys negociant

De fet, l’octubre passat l’Ajuntament i la Junta Constructora ja van signar un acord segons el qual la Sagrada Família es compromet a aportar 36 milions en els pròxims deu anys per millorar aspectes vinculats a la urbanització, la mobilitat, el transport públic i el manteniment de l’espai públic de l’entorn. El pacte es va formalitzar després de dos anys de feina conjunta entre les dues institucions, en què també es va avançar en la redacció dels dos instruments urbanístics necessaris per regularitzar les obres.

El sostre màxim edificable a la parcel·la és de 53.495,61 metres quadrats, si bé la superfície construïda és de 41.026,69 metres quadrats. L’alçària màxima serà de 172 metres, corresponent a la torre principal, la de Jesucrist. La llicència també descriu una construcció del temple per etapes, i preveu un termini d’execució total que finalitzarà l’any 2026 i un pressupost de 374 milions d’euros.

En paral·lel a la llicència d’obres, l’Ajuntament també ha tramitat els permisos d’activitat pel que fa als usos de la basílica. Així, l’activitat principal de l’edifici és de centre de culte visitable, obert al públic més enllà de l’horari dels actes litúrgics. I inclou una part de museu, per la qual cosa l’ús és religiós i cultural. Tant la llicència d’obres com els plans urbanístics aprovats estableixen l’ordenació urbanística de la parcel·la que ocupa actualment el temple, delimitada pels carrers Provença, Sar€denya, Marina i Mallorca. Així doncs, no s’hi aborda la possibilitat de la continuïtat del projecte amb l’escalinata d’accés a la façana de la Glòria pel carrer Mallorca. No obstant això, ara que ja s’han tramitat i concedit les llicències corresponents, el pròxim pas un cop constituït el nou govern municipal serà promoure una comissió de treball per estudiar i obrir el debat sobre les possibles solucions per resoldre l’afectació urbanística. Aquesta comissió tindrà participació del patronat, veïns i entitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona