L'autovia d'Aragó continuarà per Morella i Vinaròs, en detriment del Camp i l'Ebre

El PSC hi contraposa el compromís de la Generalitat de desdoblar tant l'N-420 com l'eix de l'Ebre a través de l'Estatut

L'esperit de Gandesa pot continuar viu, però des d'ahir com a reacció més que no pas com a reivindicació. Dos mesos i mig després que alcaldes i institucions de la demarcació de Tarragona van abonar a la capital de la Terra Alta el clam per la continuïtat catalana de l'A-68, el Ministeri de Foment els ha donat carabassa. Unes hores després que es tanqués l'acord de finançament amb Catalunya, Blanco aprofitava l'ocasió d'oferir un suposat gest de complicitat envers el País Valencià. «El govern central, com és de justícia, ha assumit molts dels plantejaments de la Generalitat Valenciana», va valorar ahir el conseller de Presidència, el castellonenc Vicent Rambla.

El cas és que l'estudi previ per triar una de les dues alternatives a la continuació de l'A-68 determina que la carretera tindrà una sortida al mar per Castelló, emparant-se en hipotètiques «raons tècniques, socials o econòmiques», segons va esgrimir ahir mateix el coordinador parlamentari del PSC a Madrid, Francesc Vallès. El diputat reusenc, abans de plantejar una nova ofensiva per la viabilitat de convertir l'N-420 en autovia, va dir que el seu partit respecta la decisió del ministeri i no entrarà en cap «batalla territorial». «Però per a nosaltres el desdoblament de l'N-420 continua sent una prioritat i per al govern de la Generalitat, també», va garantir. «Una cosa no treu l'altra», va insistir. Potser no, però el que sembla inqüestionable és que els temps seran diferents, i que per a una hipotètica elecció de l'opció catalana ja s'hauria posat fil a l'agulla, un fet que no s'ha produït.

De tota manera, aferrant-se als motius socioeconòmics que han donat cobertura a la reclamació d'una connexió millor entre Tarragona i Aragó, Vallès no va llançar la tovallola i va transmetre el «compromís» inequívoc del conseller de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) de la Generalitat, el també socialista Joaquim Nadal, d'incloure com a prioritat catalana el desdoblament de l'N-420 en la futura revisió del pla estratègic d'infraestructures del Transport, document de planificació estatal en matèria d'infraestructures que Blanco mateix preveu actualitzar abans que s'acabi l'any.

Vallès va anar més enllà i, tot i que ara mateix no té l'aval estatal per a la millora de l'N-420, va anunciar que el PSC forçarà la inclusió d'una partida en el pressupost general de l'Estat del 2010 per encarregar l'estudi informatiu sobre el desdoblament de la carretera –de titularitat estatal–, que uneix Gandesa, Corbera, Móra, Falset i Reus. «Encara que l'Estat no hi aposti actualment, gràcies a la disposició addicional tercera de l'Estatut [la que estableix la inversió de l'Estat en infraestructures a Catalunya en proporció al pes del PIB català] la Generalitat pot establir les seves prioritats i incloure-les a les comissions bilaterals [Estat-Generalitat]», va defensar. Fins i tot va aventurar que podria ser el mateix govern català qui fes efectiva l'execució del desdoblament, a través d'un conveni amb l'Estat. De moment, però, l'única contrapartida oferida per Foment és, segons el PSC, accelerar les variants pendents en el tram català de l'N-420, Corbera, Gandesa i Riudecols, i, d'una manera més abstracta, el compromís de fer que la xarxa estatal de carreteres no arraconi les Terres de l'Ebre.

La C-43 i la C-12

En aquest punt, però, també hi té un paper essencial la Generalitat, que ja tenia la intenció d'aportar un doble accés de l'autovia d'Aragó al mar català –si l'Estat hagués apostat per Falset– desdoblant la C-43 (entre Gandesa i Benifallet) i la C-12 (eix de l'Ebre), i habilitant així una sortida al port dels Alfacs. Segons els socialistes catalans, el govern continua apostant pel doble desdoblament de la que seria la Y catalana (N-420 i eix de l'Ebre), tot amb càrrec a l'Estatut, encara que les obres a la vall de l'Ebre, en ser dues carreteres de titularitat catalana, les hauria de fer per força el PTOP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona