Infraestructures

Teià rehabilita una masia del segle XVI per situar-hi l'arxiu històric municipal

La casa, coneguda com a Can Llaurador, també tindrà sales polivalents i espais per a entitats i està previst que les obres puguin acabar aquesta tardor

Teià està en plena rehabilitació de la masia de Can Llaurador. Situada a l'entrada del poble venint del Masnou, aquesta casa data del segle XVI i ha de ser la futura seu de l'arxiu històric municipal. A més, també està previst aprofitar les obres per habilitar-hi altres espais com sales polivalents, per fer-hi conferències i actes de petit format, a la planta baixa. A la part alta de l'immoble, tot i que encara s'hi han de determinar definitivament els usos, s'hi podrien col·locar algunes dependències municipals i altres espais per a entitats i per a la dinamització sociocultural del municipi. En principi està previst que la rehabilitació de la masia pugui ser una realitat aquesta mateixa tardor, tot i que encara faltarà dotar-la del mobiliari necessari perquè pugui entrar en funcionament. Tal com va afirmar l'alcalde de Teià, Andreu Bosch (ERC), està previst que sigui durant l'any que ve que s'hi pugui incorporar tot el mobiliari. En aquest sentit, l'alcalde va explicar que la intenció del consistori és que Can Llaurador pugui actuar com a “complement de la Casa Municipal de Cultura la Unió”. Tal com va recordar Bosch, les obres de rehabilitació de la masia van començar el 2013 i tenen un pressupost de prop de mig milió d'euros. D'aquests, un 95% del total estan finançats entre la Generalitat i la Diputació, i el 5% restant l'ha aportat el mateix Ajuntament de Teià. Pel que fa a l'arxiu municipal, l'alcalde de Teià també va comentar que s'hi instal·laria una sala de consultes.

Una porta d'entrada

Un cop la masia de Can Llaurador estigui enllestida i en funcionament, suposarà un element més com a porta d'entrada al municipi. La futura seu de l'arxiu històric municipal està a la zona coneguda com a Can Llaurador. En aquest espai ja hi ha en funcionament la nova biblioteca municipal des de l'any 2009. Ara hi quedarà per fer el parc, que estarà format per una gran zona verda amb espais per al lleure, per a l'esport, i per als jocs infantils. A més, en aquest espai també està previst fer-hi una àrea específica perquè els gossos hi puguin córrer lliurement. En aquest sentit, l'alcalde de Teià no va tenir cap inconvenient a l'hora de qualificar la parcel·la d'“important” per a tot el municipi.

Un immoble amb molta història

Aquesta masia és força antiga, tot i que en el transcurs dels temps el seu aspecte original va variar molt, i està situada al costat de la carretera que va al Masnou. Aquesta casa va ser ampliada amb cossos laterals tot seguint la inclinació –però amb menys pendent– de la teulada de dues aigües de la construcció primitiva. En el fogatge del 1515 hi consta que hi vivia Joan Llauradó, i en el següent, del 1533, Francesc Llauradó, batlle de Teià. A principi del segle XIX hi va viure Josep Botey, àlies Llauradó, que pertanyia a la família de Lluís Botey. Ben a prop de la part de darrere de la casa hi ha una creu de terme que, segons s'explica en un goig de Mn. Santiago Casanovas, la seva construcció podria estar relacionada amb l'epidèmia de pesta del 1589 que va flagel·lar el poble i que podia haver començat en aquesta casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona