Infraestructures

La biomassa es fa un lloc a Banyoles

L'escola de la Vila, primer recinte públic de la ciutat que l'usarà de combustible

La primera caldera de biomassa d'un equipament públic de Banyoles s'està instal·lant aquest estiu a l'escola de la Vila (Baldiri Reixach). Si es compleixen les previsions, la nova caldera es posarà en funcionament aquesta tardor. És el primer pas del desplegament d'aquest sistema –més eficient que l'habitual de combustió de gasoil– en altres espais municipals, que el consistori preveu a mitjà termini. Per instal·lar el nou mecanisme han hagut de fer obres a la sala semisubterrània on l'estan ubicant, per tal que s'hi encabís bé, així com en uns murs que donen al pati. El cost de la inversió és d'aproximadament 106.000 euros, dels quals 50.000 euros corresponen a una subvenció de la Diputació.

La caldera de la Vila tindrà 300 kW de potència i l'alimentaran amb estella, que és un dels tres tipus de biomassa usats per aquesta finalitat, juntament amb la llenya i el pèl·let. Segons la memòria del projecte, es consumiran gairebé 43 tones d'estella a l'any (de gasoil se'n gastaven uns 15.000 litres).

L'estella està formada essencialment per fragments petits de fusta i escorça, procedents normalment de la neteja de boscos o de les restes produïdes a les serradores. El seu poder calorífic oscil·la entre les 3.000 i les 3.300 kilocalories per quilo.

Els nous aparells s'estan instal·lant a la planta on hi ha actualment dues calderes de gasoil de 200 kW de potència. Com a magatzem de l'estella es faran servir uns espais annexes al de les calderes, que fins ara no tenien una utilitat determinada. Aquesta sitja, amb capacitat per a 15 tones, substituirà un dipòsit de gasoil de 10.000 litres. Segons la memòria del projecte, amb el canvi, el municipi s'estalviarà 10.000 euros cada any.

LA XIFRA

43
tones
a l'any és la quantitat d'estella que es calcula que consumiran aquestes instal·lacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona