Infraestructures

Sabadell recupera el parc del Nord després d'anys d'obres

Territori allibera l'espai verd afectat pels treballs de perllongament dels ferrocarrils iniciats el 2008

Els veïns volen repensar el projecte i definir calendari i pressupost amb el consistori

És un pas endavant important en el projecte del parc del Nord, iniciat fa més d'una dècada al districte tercer de Sabadell amb l'objectiu de crear un pulmó verd a la ciutat que unís el bosc de Can Deu i el riu Ripoll. La proposta impulsada pels veïns amb el suport de l'Ajuntament va quedar truncada –després de desenvolupar les fases de la zona més propera a Can Deu– per les obres de perllongament dels ferrocarrils de la Generalitat, iniciades l'any 2008. Ara, el Departament de Territori ha retirat les tanques que delimitaven l'espai afectat pels treballs i que, a més, ha estat en els darrers dos anys el protagonista d'un polèmic estira-i-arronsa entre la Comissió del Parc del Nord –formada per les associacions veïnals de la zona– i les administracions. Els veïns reclamaven la retirada de la terra acumulada a la zona, amb un alt contingut de runa, provinent de les excavacions de les obres. Un cop traslladats els 116.000 metres cúbics de terres acumulats a un abocador especialitzat a Castellar del Vallès, i després de fer una hidrosembra
a l'espai de 60.000 metres quadrats de superfície comprès entre els carrers Corones i la Ronda Collasalarca, la zona s'ha obert a la ciutadania.

“La restitució del paisatge i l'assentament del projecte del parc del Nord és una de les prioritats del mandat”, afirma la tinenta d'alcalde de Territori, Glòria Rubio. El membre de la Comissió del Parc del Nord i president de la Federació de Veïns de Sabadell, Manuel Navas, té molt clar que volen que el parc del Nord sigui “un punt de trobada de la ciutadania” i per això ara esperen redefinir-lo a partir del setembre amb l'Ajuntament. “Seria desitjable repensar el parc del Nord i marcar una dotació pressupostària i un calendari d'execució amb el consistori perquè l'espai no es vagi degradant”, explica Navas. La proposta, ideada fa més de deu anys, ha quedat en alguns aspectes obsoleta a causa de nous elements com ara l'existència d'una estació de ferrocarrils al costat del barri de Ca n'Oriac i la construcció del pavelló del Nord, a banda de tenir en compte temes com el manteniment. “Volem un punt de trobada sostenible, no un projecte faraònic que no acabi de funcionar”, hi afegeix Navas.

El regidor d'Espai Públic, Xavier Guerrero, assegura: “El projecte ha d'avançar de manera conjunta entre les administracions i la ciutadania, i és per això que estem definint la plantació de l'arbrat conjuntament i treballem perquè sigui una realitat l'hivern que ve.” La reposició dels arbres, reclamada per la comissió, suposarà una inversió de 150.000 euros per part de Territori, que s'han de sumar als 3,6 de la retirada
de les terres. De moment, a mitjan juliol, la Comissió del Parc del Nord té previst reunir-se amb l'Ajuntament per definir com s'han d'invertir els 100.000 euros pressupostats aquest any per consolidar el parc.

LES XIFRES

116.000
metres cúbics
de terres amb una alta concentració de runa s'han retirat de l'espai, ara obert a la ciutadania.
100.000
euros
destinarà l'Ajuntament aquest any a l'arranjament del parc del Nord.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona