Infraestructures i serveis

Municipal

Figueres troba ús al patrimoni

La capital empordanesa injecta optimisme de ciutat amb nous projectes per a alguns edificis

La llar d'infants Ramon Reig es vol convertir en la futura seu del centre d'acollida d'Altem

Altem és una entitat sense ànim de lucre bolcada en la ciutat

Figueres treballa per donar ús al seu patrimoni municipal. L'èxit de la transformació del convent dels Caputxins en auditori i la culminació del procés de trasllat de l'oficina de turisme a l'antic escorxador han estat dos dels projectes reeixits que han despuntat en els últims anys, fruit d'una feina que probablement no es pot atribuir ni de bon tros a un sol govern, ni a un sol color polític. La conjuntura econòmica tensa condiciona, tant com les decisions preses amb poca traça que afecten pressupostos futurs. La realitat és que les finances
de l'Ajuntament figuerenc estan menys estressades que fa sis o set anys, com expressava recentment el regidor Jordi Masquef, després “d'haver fet bondat”.

L'alcaldessa esbossava el canvi de panorama l'abril passat anunciant que “havien recuperat la capacitat de fer inversions”. “Per primer cop, complim els objectius que estableix la llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i, per tant, podrem anar a crèdit si cal”, afirmava.

És l'hora, doncs, de troba ús a les propietats. L'última decisió en aquest sentit és el destí que es vol donar a la llar d'infants Ramon Reig, una finca adquirida el 2011, i ara en un estat de conservació lamentable. Marta Felip considera que l'equipament necessita una adaptació integral i que el seu destí hauria de ser encabir-hi el centre de malalts profunds de la Fundació Altem per a disminuïts psíquics, que ara és zona inundable –fet que obliga al trasllat en dies amb amenaça de pluja insistent– i està en un procés de degradació obvi. “A Figueres podem ajudar. És una ubicació ideal, perquè aquests malalts necessiten tranquil·litat”, afirma Felip.

El solar està en terreny rústic i, tenint en compte que per a la transformació com a residència caldria una ampliació de la zona edificable, ara estan treballant per adquirir un terreny adjacent, que ajudi a mantenir la proporcionalitat. Els cal també obtenir el vistiplau necessari de la comissió d'Urbanisme.

El projecte l'estan redactant els serveis tècnics del Consell Comarcal de l'Alt Empordà. Quan es porti a terme, l'Ajuntament faria una cessió d'ús a la Fundació Altem. “Es tracta d'una fundació sense ànim de lucre totalment implicada i bolcada en la ciutat, i ens agradaria molt poder-los ajudar”, afirma Marta Felip, conscient que l'estat de degradació de la llar d'infants provocava neguit.

L'última descoberta

El Museu del Circ, a remolc de l'èxit del festival

La Casa Nouvilas és un edifici adquirit el 2008 que es vol convertir en seu d'un futur Museu del Circ, aprofitant l'èxit del recent Festival Internacional de Circ. Cal una negociació amb la comissió d'Urbanisme i amb Patrimoni per fer compatible l'envelat que s'hi vol muntar amb l'edifici catalogat. “Volem fer-ho viable”, exposava l'alcaldessa. Probablement, també cal preparar un pla especial. Al convent dels Caputxins, se li ha trobat un gran ús com a equipament cultural. Actualment s'està executant la tercera fase i se n'amplien els usos culturals aprofitant les possibilitats del pati interior. A l'antic escorxador, rebatejat com a Casa Empordà, també se li estan trobant capacitats com a equipament d'ús públic. Fa poc s'hi ha instal·lat l'oficina de turisme i estan en projecte altres usos.

Aprofitant l'atractiu turístic dalinià

La casa natal de Dalí busca finançament per reformar-se

L'edifici del Museu del Joguet i la casa natal de Salvador Dalí són patrimoni municipal des dels anys noranta. L'Ajuntament va adquirir el primer l'any 1994. Aquest edifici està catalogat. Es va rehabilitar entre els anys 1996 i 1999 i actualment allotja el museu. La compra de la casa natal de Dalí, al carrer Monturiol, va ser laboriosa, perquè es va anar adquirint en diverses etapes des del 1995 fins al 2011. La rehabilitació de les façanes es va executar l'any 2007 i ara està en via de rehabilitació integral per convertir-lo en un centre més d'interès de l'atractiu dalinià. S'està pendent del finançament. L'Ajuntament comença a estar preocupat pels 500.000 euros que el govern espanyol va garantir a principis d'any. Recentment, s'ha reclamat un milió al fons Feder.

La reivindicació

L'antiga presó, en un terreny municipal

El terreny el va adquirir l'Ajuntament de Figueres el 1905 al cinquanta per cent. La construcció també va estar finançada al cinquanta per cent per l'Ajuntament. L'Estat va traspassar a la Generalitat el servei com a presó als anys vuitanta del segle XX i finalment es va aturar l'activitat com a centre penitenciari el 2015, quan es va obrir la nova presó del Puig de les Basses.

Actualment, l'Ajuntament està treballant per obtenir la cessió gratuïta per a usos culturals i socials, recordant que havia estat un edifici del qual havia estat copropietari. És un edifici catalogat i qualificat com a equipament, i hi ha estudis previs redactats i una modificació del pla general aprovada inicialment per fer compatible la zona verda i l'equipament docent i també sociocultural.

La gran assignatura pendent

La plaça de braus, una infraestructura gran sense cap ús

La plaça de toros, el Teatre Jardí i la torre Gorgot són edificis adquirits als anys vuitanta. El primer és la gran assignatura pendent. És probablement l'únic que no té el futur encaminat. El Teatre Jardí es va comprar el 1983 i es va rehabilitar als anys noranta. La torre Gorgot, batejada com a torre Galatea, la van comprar el 1981 la Generalitat i el consistori per facilitar l'ampliació del Museu Dalí.

Els locals del carrer Sant Pau i el carrer de les Escoles número 4 van estar llogats des del 2010 i finalment adquirits el 2015. La rehabilitació està en procés de licitació per fer-hi les oficines dels serveis socials. Diversos problemes d'ordre funcional han frenat en els últims mesos el procediment, però sembla que després de l'estiu es podria desencallar. La compra ha generat polèmica entre els grups de l'oposició, que s'han queixat primer pel lloguer i després pel preu de compra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona