Administracions

Hanitatge

El rebut mitjà de l’IBI és 156 euros més car que fa deu anys

L’import mitjà va ser de 482 euros al Maresme el 2016, un 48% més que el 2006, segons l’Idescat

Santa Susanna i Cabrera de Mar són els municipis amb les quotes més cares, i Montgat i Premià de Mar, les més barates

El rebut de l’impost de béns immobles (IBI) s’ha apujat 156 euros en l’última dècada al Maresme. El 2006 els contribuents van pagar de mitjana 325,7 euros per aquest gravamen, mentre que deu anys després la xifra que els tocava pagar era de 482,2 euros. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), els municipis de Santa Susanna i Cabrera de Mar se situen al capdavant, registrant la quota més alta que han de pagar els contribuents. A l’altre extrem hi ha Montgat, Premià de Mar i Calella, on els veïns paguen menys IBI.

L’encariment del 48% de l’IBI en deu anys ha estat molt superior al del valor cadastral dels habitatges, que s’ha apujat un 12% en el mateix termini.

L’augment, doncs, s’explica per un creixement continuat del gravamen que els ajuntaments apliquen al valor dels habitatges per calcular l’IBI. Sobre l’evolució de l’impost durant l’última dècada, el rebut s’ha anat apujant cada any, excepte el 2011 –any d’eleccions municipals–, quan hi va haver una rebaixada de cinc punts que es va recuperar de nou l’any següent. L’encariment es va començar a notar el 2012, coincidint amb la mesura imposada pel govern espanyol, per millorar la recaptació dels ajuntaments, per la crisi econòmica.

El punt àlgid es va registrar el 2014, quan els contribuents a la comarca van arribar a pagar una quota del rebut mitjà de l’IBI de 611,9 euros.

Tot i l’augment dels últims anys, l’any passat la quota es va fixar en 482,2 euros, uns punts per sota la mitjana catalana, que va ser de 484,6 euros. Les zones més cares pel pagament d’aquest impost a Catalunya són a l’entorn de l’àmbit metropolità (553,2 euros) i el Penedès (482 euros), mentre que a la part baixa hi ha l’alt Pirineu, la Val d’Aran (257,2 euros) i les Terres de l’Ebre (281,5 euros).

Valor cadastral més alt

Santa Susanna encapçala el municipi en què els propietaris d’un habitatge paguen de mitjana 1.313,4 euros, i registra un dels valors cadastrals dels edificis més alt (171.292). També el té elevat Cabrera de Mar (123.993 euros), però la base imposable sobre el rebut que representa un valor dels habitatges més elevada la registra Cabrils (189.538). De fet, les diferències de quota de l’IBI són molt importants entre poblacions, i a l’altre extrem se situa Montgat, on paguen la quota més baixa, de 326,2 euros.

Últimes revisions

Segons les dades de l’Idescat, hi ha tres municipis a la comarca que són Mataró, Premià de Mar i Sant Andreu de Llavaneres, que van coincidir el 2013 a fer la darrera revisió del valor cadastral. Palafolls és el municipi que té la revisió més antiga feta per darrera vegada el 1986, seguit de Dosrius del 1996 i Caldes d’Estrac i Vilassar de Dalt, que ho van fer per darrer cop el 1994.

LES XIFRES

482,2
euros és el preu mitjà del rebut de l’IBI al Maresme, per sota de Catalunya, que és de 484,6.
48
per cent és l’increment que ha registrat l’IBI la darrera dècada, pagant uns 156 euros més el rebut mitjà.
321.275
els rebuts emesos durant el 2016 de l’IBI que es van enviar als contribuents de la comarca.
76.367
euros és el valor cadastral mitjà dels habitatges del Maresme. A Catalunya és de 65.929 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia