Medi ambient

Medi ambient

L’escàs cabal del curs baix del Ter fa que hi proliferin algues i plantes invasores

El fenomen, habitual en els estiatges estivals, s’ha accentuat enguany per la sequera

L’excés de ‘Ludwigia peploides’ barra l’oxigenació natural de l’aigua

El migrat cabal que baixa pel curs baix del riu Ter i l’estancament d’aigua han afavorit enguany la proliferació d’algues i d’una planta invasora, la Ludwigia peploides, sobretot, a les rescloses de Torroella de Montgrí i Colomers, on han posat setge a l’embarcador fluvial. Els Agents Rurals confirmen el fenomen, habitual d’altra banda durant els estiatges que es produeixen en els mesos d’estiu, però que aquest cop s’ha accentuat per la falta de precipitacions de consideració i en combinació amb les elevades temperatures.

El Cos d’Agents Rurals, fora d’aixecar-ne acta i de fer el recompte de la presència d’espècies invasores, no tenen capacitat per revertir la situació, en espera que les teòriques avingudes d’aigua quan torni a ploure solucionin l’anomalia de manera natural. El biòleg Enric Bisbe, de l’associació Galanthus, referma que la proliferació d’aquesta planta invasora “és un símptoma d’un ecosistema fluvial degradat, on la major part de l’aigua prové de la regeneració” i en una zona on abunda l’agricultura del blat de moro. L’excés de Ludwigia peploides amenaça les espècies autòctones perquè cobreix la superfície i suposa un obstacle tant per a l’oxigenació natural de l’aigua com per a la fotosíntesi de les plantes aquàtiques autòctones, que deixa ofegades.

Bisbe afirma que perquè se solucioni aquest problema cal que comenci a ploure amb certa intensitat. I assenyala que a més llarg termini caldria més cabal d’aigua –per dificultar l’arrelament de la planta invasora– i la recuperació dels ecosistemes autòctons de boscos de ribera, amb una vegetació que afavoreixi més zones d’ombra i resti, així, hores de sol que contribueixen al creixement sense control de Ludwigia peploides. L’increment de cabal de mig metre cúbic per segon, ordenat per l’ACA en el sistema d’embassaments, mitigarà l’amenaça de la salinització però no arrossegarà la vegetació arrelada.

LA XIFRA

1,3
metres cúbics per segon és el cabal registrat al curs baix del Ter, fet que ha empès l’ACA a elevar-lo en 0,5 m³/s.

Flora invasora ‘arrelada’ des de fa dècades

La Ludwigia peploides és una vella coneguda del catàleg de flora invasora a la demarcació. Provinent de zones tropicals del continent americà, es va detectar per primer cop a les comarques gironines el 1962. Tot i la seva proliferació en punts com el curs baix del Ter, Bisbe destaca que les colònies detectades anys enrere en zones humides de l’estany de Banyoles s’han pogut eradicar de manera gairebé total amb la recuperació de la vegetació pròpia de ribera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona