Infraestructures i serveis

Creen un web del temps específic per a muntanya

El Servei Meteorològic de Catalunya i la Federació d'Entitats Excursionistes promouen un portal per millorar la seguretat que inclou prediccions individualitzades per a dinou cims d'arreu del país

Filar prim en les previsions meteorològiques per minimitzar els riscos dels qui surten a muntanya. Aquest és l'objectiu que persegueix el projecte impulsat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FECC). Es tracta d'un portal web que parla de manera específica de meteorologia de muntanya. Batejat com a MeteoMuntanya.cat, vol ser una eina de referència en la seguretat dels qui practiquen activitats a l'aire lliure en qualsevol dels massissos del país.

El portal ofereix recursos meteorològics específics per a la muntanya –s'han afegit accessos directes als llocs web dels refugis i de les competicions de la FEEC– i inclou prediccions individualitzades per a dinou cims d'arreu del país, que s'afegeixen a les setze que ja existeixen per a pics del Pirineu, i que s'han seleccionat amb la intenció de donar resposta a l'afluència “important” de gent que fa activitats a l'aire lliure en molts dels massissos que queden fora de l'àmbit del Pirineu.

El web oferirà cada divendres una predicció específica per al cap de setmana, centrada en els aspectes relacionats amb la seguretat, de les condicions meteorològiques més probables als diversos massissos del país.

També hi haurà una predicció meteorològica d'aquells esdeveniments esportius que la FEEC consideri que són d'interès destacat amb relació a les diferents disciplines esportives: curses de muntanya, marxes de resistència o competicions d'esquí de muntanya.

Un altre apartat recull les principals eines de monitoratge meteorològic a temps real de l'SMC com ara dades de radar, d'estacions meteorològiques automàtiques, de detecció de descàrregues elèctriques o d'informació provinent dels observadors i vigilants.

Al web s'hi ha habilitat també un accés directe als butlletins audiovisuals de predicció per al Pirineu o per a l'àmbit general de Catalunya, a més d'altres recursos relacionats amb la muntanya que s'hi puguin anar incorporant. Amb l'objectiu de millorar i avançar en el coneixement de la meteorologia al país i contribuir en la seguretat a muntanya, es farà un balanç de les últimes situacions meteorològiques destacables.

A més, dins dels diversos apartats s'han incorporat enllaços a altres dels productes que actualment ja es poden consultar des del web de l'SMC, com per exemple els avisos de situacions meteorològiques de perill (SMP).

Sistema propi a l'Aran

“Aquests últims anys les errades en la predicció meteorològica, sobretot els caps de setmana, han representat pèrdues econòmiques molt importants per a l'Aran.” Amb aquest argument, el síndic d'Aran, Carlos Barrera, justificava recentment la creació d'un servei meteorològic propi de l'Aran. La vall és “una destinació turística de qualitat” i la importància econòmica de la temporada d'hivern és fonamental per al sector turístic de la zona. Tot plegat ha motivat que el Conselh Generau d'Aran creï el servei meteorològic Meteoaran per intentar garantir un major grau d'encert i de qualitat en la predicció del temps, que pren total importància a l'hivern i que també serà present la resta de mesos de l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona