Infraestructures i serveis

ferrocarrils

discapacitats

Lleida no té assignat cap tren per a discapacitats

La demarcació queda fora dels criteris de priorització que empra Renfe

Un 52% dels trens de Renfe a Catalunya no són accessibles per a persones amb discapacitat. La xifra s'eleva fins a un 53,3% en el cas que el còmput es restringeixi només a rodalies. En el supòsit dels regionals, les mancances afecten un 46,4% dels trens.

En concret, d'un total de 270 combois, són accessibles 131 unitats: a rodalies hi ha 94 combois accessibles sobre un parc total de 201 –un 46,7% accessibles–, mentre que en el cas dels regionals ho són 37 d'entre 69 unitats –un 53,6%–. Són manifestacions fetes pel conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, en una resposta parlamentària.

No existeix una assignació de combois adaptats per cada línia de rodalies, per la qual cosa es prioritzen en les línies amb més estacions adaptades i amb major nombre d'usuaris: l'R1 Molins de Rei – Maçanet-Massanes; l'R2 Nord Aeroport – Maçanet-Massanes; l'R2 Sud Sant Vicenç de Calders – Estació de França; l'R11 Barcelona Sants – Portbou, i l'R16 Estació de França – Tortosa. Això vol dir que la demarcació de Lleida queda fora d'aquesta priorització i que no té assignat cap tren que entri en els estàndards de preferència que empra Renfe.

“Actualment, la quantitat de trens i estacions accessibles no permet fer una programació prou homogènia per garantir unes freqüències de passada uniformes”, segons el conseller, que hi afegeix que aquest any han entrat en funcionament 25 combois adaptats i que les estacions són propietat d'Adif. La Generalitat demana més competències per gestionar-les. La conselleria ha rebut entre el 2013 i el 2015 cinc reclamacions relacionades amb l'accessibilitat.

Per la seva part, el president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi], Antonio Guillén, assegura que Renfe “és el mitjà de transport que presenta més problemes per a les persones amb discapacitat”, malgrat que fa més de 30 anys que tenen vigència les lleis per garantir els drets dels discapacitats. Guillén reivindica el dret de totes les persones a accedir a un transport públic en igualtat d'oportunitats i qualifica de “suspens total” la situació a rodalies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona