Infraestructures i serveis

Municipal

S'intensifica el debat pel museu del circ de Figueres

L'anunci que l'Ajuntament hi vol invertir 500.000 euros el 2017 fa revifar la polèmica i contraris i favorables fan campanya i recullen firmes

La plataforma contrària ja té un miler de signatures

La proximitat de la celebració de la sisena edició de la Fira del Circ (16-20 de febrer), la intensificació de les negociacions per tancar el pressupost de l'Ajuntament i, sobretot, l'anunci fet per l'alcaldessa, Marta Felip, en el transcurs de la presentació de l'edició d'enguany que l'Ajuntament dedicarà 1,5 milions al museu del circ en tres anys ha fet rebrotar el debat sobre la conveniència o no que Figueres disposi d'un equipament cultural d'aquesta envergadura a la ciutat. De fet, el debat que s'ha reflotat ara incideix més directament en la participació del diner públic en aquest projecte, una intervenció que alguns sectors consideren inconvenient.

En concret, al llarg d'aquest cap de setmana, va aparèixer una iniciativa contrària a la inversió pública en el museu del circ de Figueres. El manifest anomenat Aturem la inversió pública al museu del circ de Figueres reclama que s'aturi el “dispendi de diners públics en benefici d'un particular” i assegura que l'anunci de l'alcaldessa, Felip, fa que es posi sobre la taula un milió i mig d'euros “a pagar en còmodes quotes de mig milió per museïtzar una col·lecció privada”. Es defensa en el manifest que aquestes iniciatives cal impulsar-les “amb diner privat i no diner públic, tal com s'ha fet amb altres col·leccions privades a la ciutat”, i es recorda que Figueres “no té tradició de circ”: “No entenem quina és la importància i la necessitat d'aquest museu a la ciutat amb diners públics. La cultura figuerenca no pot suportar aquest forat en la seva economia.” La iniciativa es va obrir en la plataforma Change.org fa avui sis dies. En aquest temps, el suport ha anat augmentant fins a situar-se (930) ja gairebé en la meitat dels suports en línia que ha aconseguit la plataforma de suport impulsada per Comerç Figueres fa vuit mesos, que ahir estava en les 2.220 signatures de suport.

El debat s'ha intensificat en les xarxes socials els darrers dies, amb intercanvis d'opinions, alguns força agressius, i amb retrets entre regidors de l‘Ajuntament favorables i contraris. Els dos socis de govern del CiU, el PSC des de dins i Compromís exteriorment, han posat sobre la taula de negociacions del pressupost de l'Ajuntament per a aquest any els 500.000 euros anunciats per al museu, fent saber a CiU que la seva prioritat no és el circ. Compromís insisteix que cal fer una consulta i Genís Matabosch, l'impulsor del Festival del Circ i també del futur museu del circ, també ha abocat els seus arguments, posats al dia, a la xarxa a través d'un article d'opinió publicat al web www.figueres.com . Matabosch afirma en l'article que la campanya contrària està promoguda per “l'equip d'un desaparegut festival d'art dit contemporani” (referint-se a l'Ingràvid, sense mencionar-lo) i afirma que aquests volen veure com la frenada del museu arrossega el Festival del Circ per si servís per “reflotar els seus projectes”. I rebla l'acusació amb un “tan simple com maquiavèl·lic”. Ester Pujol, d'Ingràvid, va advertir ahir per Facebook que les insinuacions són “infundades, falses i malintencionades”.

Atraure inversió

Matabosch, a més, sosté que “gràcies al projecte del museu del circ s'atrauran inversions de fora de Figueres per recuperar un immoble de propietat pública”, com és el cas de la Casa Nouvilas, propietat municipal, que és l'equipament que es vol destinar a rebre el museu del circ. L'impulsor de la fira i el museu afirma en l'article: “Està previst que el 75% del cost de la rehabilitació arribi de fora de la ciutat.” “En el país de l'enveja, del qui prefereix la trinxera de la conspiració a l'esforç del treball amb honestedat i rigor i el risc econòmic, és trist rebre aquests atacs de qui pretén acaparar la bandera de l'art més actual”, lamenta Matabosch, que diu que sense museu no hi ha festival.

LA FRASE

És un dispendi de diners públics en benefici d'un particular
Manifest ‘Aturem la inversió pública al Museu del Circ'

LA XIFRA

1,5
milions d'euros.
Aquesta és la inversió anunciada per l'alcaldessa de Figueres per als tres anys que venen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona