Infraestructures i serveis

municipal

arxiu

Besalú crea el seu arxiu històric municipal, amb seu a can Cambó

El nou equipament aplega documentació que va des del segle XIV fins a mitjan segle passat, i imatges des de finals del XIX fins a l'actualitat

Les imatges i la documentació històrica conservada per l'Ajuntament de Besalú s'ha dipositat a l'Arxiu Històric Municipal, que s'està acabant de condicionar al pis superior de can Cambó, al cim de la biblioteca. La creació d'aquest equipament on es concentra tot el material facilitarà la recerca dels investigadors, que al flamant arxiu disposen d'una sala de consulta. El fons està format per 50 metres lineals de documentació, un nombre molt elevat d'imatges (milers, entre plaques de vidre, negatius i paper) i una petita biblioteca.

El fons

El material escrit més antic és del segle XIV i el més modern, de mitjan segle passat, ja que la documentació més recent continua a les oficines de l'Ajuntament per si s'ha de consultar. Entre la documentació del nou arxiu hi figura el material utilitzat per l'historiador Grau Montserrat per elaborar la seva tesi doctoral, dedicada al call de Besalú, i que ha estat cedit per la família. Quant a les imatges, les de més antiguitat són de finals del segle XIX, però la majoria corresponen a les últimes dècades, cedides per ciutadans. A més de la sala de consulta, l'arxiu disposa d'un despatx per a l'arxiver, una sala d'armaris per al gruix de la documentació, una altra sala per als documents de gran format i un tercer espai per a les imatges.

Digitalització

El nou espai està obert els dimarts i dijous al matí i els divendres a la tarda. Hi treballa un responsable del servei, Joan Masmitjà, i, durant un temps, una historiadora becada per la UAB. Aquesta última està treballant en la digitalització dels documents. Un cop es completi –ha explicat la regidora de Cultura, Anna Madroñal– s'inclourà en un lloc web a fi que els interessats puguin consultar el fons. En una fase posterior –hi ha afegit– es digitalitzaran també les imatges.

LA FRASE

Aquest servei acosta els fons locals als investigadors, que ara ho tindran tot més a mà
Anna Madroñal
REGIDORA DE CULTURA DE BESALÚ

El més rellevant va al Centre d'Interpretació

Alguns documents històrics locals no estaran guardats a l'arxiu, sinó que formaran part de l'exposició permanent del Centre d'Interpretació que d'aquí a poques setmanes s'inaugurarà a l'edifici de la Cúria Reial. Es tracta, per exemple, d'un escrit del 1221 sobre un contenciós entre el rei Jaume I i l'abat del monestir de Sant Pere, o un que parla de les rendes que es van cobrar a les adoberies del poble el 1460.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona