Infraestructures i serveis

municipal

impost a les elèctriques

Olot es planteja fer pagar una nova taxa a les companyies elèctriques

El ple va aprovar ahir per unanimitat una moció d'ERC en aquest sentit, que inclou també les de gas i aigua, en concepte d'ocupació d'espai públic

Pocs dies després que la Diputació aprovés una moció similar, el d'Olot es va convertir ahir en el primer ajuntament gironí a donar el vistiplau a plantejar-se una taxa sobre “l'ús privatiu o aprofitament del domini públic” a les companyies que tenen en espais públics de la ciutat instal·lacions per transportar electricitat, gas o aigua, i que no presten directament servei a Olot. La petició, presentada pel grup d'ERC, es refereix principalment a torres elèctriques, cablejats i canonades subterrànies. Tota la resta de grups (CiU i el PSC, que governen, i la CUP i OeC) van donar-hi suport.

La regidora republicana Anna Barnadas va justificar la iniciativa dient que els ajuntaments tenen dificultats per finançar-se, i va recordar les pujades sobtades de la factura de la llum que hi ha hagut darrerament. Els ingressos que s'obtinguin –va indicar Barnadas– es podrien destinar a la lluita contra la pobresa energètica. En la moció es demana que l'Estat faci tot el possible per impedir que, un cop aplicada la taxa, les companyies afectades acabin fent repercutir l'import en la factura dels consumidors.

L'Ajuntament d'Olot ja cobra una taxa a aquestes companyies, però sobre el consum. La llei preveu també la taxa per ocupació de l'espai públic, però tot just fa uns mesos que els tribunals han ratificat aquesta possibilitat. Per això l'alcalde, Josep Maria Corominas (CiU), es va mostrar caut i va assenyalar que no s'incorporarà aquesta taxa a les ordenances fiscals fins que hi hagi jurisprudència i els serveis tècnics i legals de l'Ajuntament ho hagin estudiat a fons.

LA FRASE

Els ajuntaments tenim problemes per finançar-nos i cal buscar nous fons
Anna Barnadas
REGIDORA D'ERC

LA DATA

2018
és l'any
en què es podria incloure la nova taxa en les ordenances fiscals d'Olot.

Adhesió al Pacte pel Referèndum

Excepte els tres regidors del PSC, que van optar per abstenir-se, tots els grups municipals d'Olot van votar a favor d'una moció en què es proposava que el consistori s'adherís al manifest del Pacte Nacional pel Referèndum. El seu portaveu, Josep Guix, va argumentar que el seu partit sempre ha apostat per una reforma de la Constitució que obri les portes a un estat federal. “Això ho hem deixat clar des del principi”, va concloure Guix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona