Infraestructures i serveis

Energia

Creix la xarxa elèctrica

Alta tensió a 16 metres sota terra

La subestació elèctrica de Facultats es connecta a la xarxa d’alta tensió de Barcelona

La instal·lació és subterrània, amb poc impacte visual, i està connectada en malla per garantir el subministrament

Entre la facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona i el cementiri de les Corts s’aixeca, en un extrem d’un solar utilitzat com a pàrquing, una edificació d’una planta amb cert aspecte de búnquer. Un parell de rètols discrets la relacionen amb la companyia Endesa. Res a veure amb la subestació de Sant Boi, per exemple, amb un inquietant garbuix de cables i transformadors a l’aire lliure al bell mig del municipi. La subestació de Facultats, anomenada així per la seva proximitat al campus universitari de Diagonal, està excavada a 16 metres, de manera que és totalment subterrània. Des de fa poques setmanes està, a més, connectada a la xarxa d’alta tensió de Barcelona, fet que permetrà millorar el subministrament dels districtes de les Corts i de Sants-Montjuïc. Fins ara, la instal·lació només s’alimentava per línies de mitja tensió a 25 kV. Amb l’entrada en funcionament d’un nou transformador, un dels dos que té la subestació, Facultats queda connectada a l’anella de transport de 220 kV. La instal·lació té capacitat per instal·lar dos transformadors més, que convertiran l’energia d’alta i mitjana tensió en baixa, la que arriba a llars i empreses. Quan això passi, es podrà alimentar fins a 49.000 clients.

La subestació de Facultats amplia la xarxa mallada que garanteix el subministrament elèctric a Barcelona. La ciutat disposa de 18 instal·lacions, cadascuna de les quals està connectada amb altres dues, almenys, per garantir el subministrament en cas que es produeixi alguna incidència. La de Facultats, per exemple, està connectada amb les subestacions de Collblanc i de Trinitat. “Tota la xarxa de Barcelona està mallada ja sigui per alta o per mitjana tensió. Això fa menys probable una apagada elèctrica com la que es va produir fa deu anys”, assegura Joan Manel Martín, tècnic gestor de subestacions de Barcelona d’Endesa Distribució.

La de Facultats és una de les set subestacions subterrànies de la ciutat. Segons Martín, aquesta tecnologia “permet minimitzar l’impacte visual” de les subestacions i, alhora, s’aconsegueix unes instal·lacions més petites que les que són a l’aire lliure. El motiu és que és menor l’espai que es necessita per aïllar els dispositius sota terra que a l’exterior, fet que repercuteix en la mida de les subestacions.

En el cas de la subestació de Facultats, que consta de tres plantes i 7.452 metres quadrats, la superfície alliberada en superfície es destina ara a aparcament, que en un futur desapareixerà per donar pas a un equipament municipal que encara s’ha de concretar. És també una instal·lació completament automatitzada i amb moltes mesures de seguretat, especialment en matèria d’antiincendis. El nou transformador té un detector que alerta en cas d’un augment brusc de temperatura, una barrera d’infrarojos i extinció per un sistema d’aigua nebulitzada. També hi ha una càmera que realitza termografies en les parts més crítiques del transformador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona