Infraestructures i serveis

Banyoles, més a prop de generar la seva pròpia electricitat

Avancen els tràmits municipals per a la recuperació del molí dels Paraires com a font d’energia

El molí dels Paraires de Banyoles serà visitable l’any que ve. Aquesta, almenys, és la intenció de l’Ajuntament, que en el darrer ple municipal va fer un pas més en la tramitació del projecte aprovant de manera provisional la modificació urbanística que permetrà la compra de la finca i, seguidament, executar el condicionament de l’edifici. L’estiu es va donar llum verd al canvi urbanístic de manera inicial i en el període per fer -al·legacions no se n’ha presentat cap.

La intenció del consistori és donar-li vida de nou, fent que torni a generar energia –ara, per il·luminar la via pública més propera– i que sigui visitable, a fi de difondre aquest patrimoni. Els tècnics municipals ja tenen enllestit el projecte relatiu a l’obra civil i aviat començarà l’elaboració del projecte per fer funcionar de nou el molí i generar energia, ha explicat el regidor d’Urbanisme, Albert Tubert. Si bé es dona per descomptat que l’any que ve ja es podrà entrar al vell molí, és probable que el nou mecanisme per generar electricitat no estigui enllestit encara.

Patrimoni

El molí dels Paraires el van construir sobre un salt de quatre metres, en el tram del rec Major que va del carrer Major a la placeta de Sant Pere. El 1337 ja se cita en un document l’existència d’un molí en aquest lloc, però es creu molt probable que ja funcionés des de feia força temps.

La primera vegada que s’esmenta amb el nom de “molí dels paraires” és el 1685, en la Concòrdia de les Aigües de l’Estany (el document que converteix el llac i els recs en bé comunal). Durant cert temps se’l va conèixer també com el molí de la Victòria. Se sap que a la fi del segle XVIII era un molí fariner i que també va servir per generar energia a la fàbrica de fideus que hi havia al costat, propietat de la família Hostench.

Projecte de més abast

El dels Paraires no serà un cas aïllat, sinó que la generació d’electricitat es vol aconseguir també amb altres instal·lacions velles del centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona