Infraestructures i serveis

El metro arriba a la Zona Franca després de 40 anys de reivindicació veïnal

Entra en funcionament la L10 Sud amb la inauguració de les estacions de Foneria i Foc, a la Marina de Port i la Marina de Prat Vermell

Colau agraeix als veïns la lluita que ha fet possible desencallar la infraestructura

El metro ha arribat finalment a la Zona Franca de Barcelona després de dècades de retards. Aquest dissabte al migdia ha entrat en funcionament la línia L10 Sud amb la inauguració de les estacions de Foc i Foneria, a l’eix del passeig de la Zona Franca, als barris de la Marina de Port i la Marina de Prat Vermell del districte Sants-Montjuïc.

La nova línia inclou tres estacions que estan obertes des del 2016 com a part de la línia 9 Sud: Can Tries / Gornal, Torrassa i Collblanc. Ara s’hi podrà fer intercanvi entre totes dues línies. A més, a Torrassa es podrà enllaçar amb la línia L1 i a Collblanc amb la línia L5.

Aquestes cinc primeres estacions de la línia L10 Sud són totes accessibles a persones amb mobilitat reduïda. El funcionament dels trens és automàtic, sense conductor, i les andanes estan equipades amb portes automàtiques.

El túnel entre Collblanc i Foc té una longitud de 4,5 km, dels quals 2,5 corresponen al nou tram de túnel que va de la bifurcació del Gornal fins a Foc. Després d’aquesta estació, hi ha a més un tram de via doble d’1,6 quilòmetres que els trens utilitzen per a la maniobra de canvi de sentit. El trajecte entre Foc i Collblanc, els dos extrems de la línia, dura uns 9 minuts, segons ha explicat Transport Metropolitans de Barcelona (TMB).

Llarga reivindicació veïnal

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha agraït als veïns la lluita que ha fet possible l’arribada del suburbà perquè durant més de 40 anys “han estat reivindicant la igualtat entre barris”. Colau ha lamentat que “aquesta és una infraestructura molt important que havia quedat parada” i això “causava angoixa entre els veïns i veïnes. És per això que ha reivindicat que l’Ajuntament, “tot i no ser competència seva, va decidir treballar conjuntament amb altres institucions i es va implicar en el finançament per fer-ho possible”.

“És injustificable que els barris de la Marina no tinguessin metro quan la resta sí que en tenien. Era una qüestió de justícia”, ha sentenciat.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat que l’L-10 Sud és una línia “necessària, vertebradora, metropolitana i molt reivindicada” que millora la mobilitat de les persones i, per tant el benestar i la qualitat de la vida de les mateixes.

Torra ha demanat “disculpes sinceres pel retard” i ha assegurat que les circumstàncies no han ajudat i que la crisi i l’ofec financer de la Generalitat “han paralitzat les obres d’aquestes grans infraestructures” massa temps.

Pel president, la falta de finançament de la Generalitat és un “problema estructural i històric” i un dels “arguments” més importants per millorar la qualitat de vida de la gent, cosa que només es pot fer amb la plena sobirania per gestionar les finances i poder prendre totes les decisions.

El conseller de Territori, Damià Calvet, ha destacat que la Generalitat sempre ha fet un “exercici de responsabilitat” i mai ha deixat de treballar per millorar en el transport públic, fins i tot amb problemes financers.

Torra, Colau i Calvet han tingut paraules de record per a Carles Puigdemont, Josep Rull i Oriol Junqueras i han destacat la seva feina per fer possible aquesta infraestructura, a la vegada que han demanat que es resolgui la seva “injusta situació”.

“Les obres van començar amb el mandat de Puigdemont, Junqueras i Rull”, ha recordat Torra, que ha denunciat “la vergonya que significa el seu captiveri i exili cada dia que passa”.

Colau s’ha sumat “a la petició del seu alliberament” i ha desitjat que “puguin pujar en aquest metro i veure aquestes estacions ben aviat”.

De la seva banda, Calvet ha afirmat que “aquest és un acte al qual [Junqueras i Rull] hi haurien d’assistir”. “Per possibilitar la democràcia, avui estan injustament tancats a la presó amb la resta de presos polítics, és just reconèixer la seva tenacitat i capacitat per poder avui celebrar aquesta posada en servei”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona