Infraestructures i serveis

Campdorà: la gran obra per fi arriba

Aquest mes ha de començar la reforma de la planta, que no estarà acabada fins al 2023

Els gironins paguen un 7% més d’escombraries des del 2018, quan es va tancar per l’obra

L’últim retard ha estat per engrandir el projecte i adaptar-lo a les lleis europees

Es va tancar la planta amb la idea que l’obra s’acabés el 2020

La reforma de la planta incineradora de Campdorà començarà finalment aquest mes, si no hi ha més entrebancs, amb els treballs d’enderroc i desmuntatge. La instal·lació està tancada per aquestes obres des de l’1 de gener del 2018, tot i que la reforma mai no ha arribat a arrancar. Primer va quedar aturada per la intervenció del 155, després els tràmits es van reprendre, es van determinar els lots per posar a licitació i es van fer els passos previs, però es va frenar tot de nou a finals de l’any passat per millorar el projecte i adaptar-lo a la normativa europea; un canvi que suposa engrandir el projecte, que ha sumat pressupost (ha passat de 27,4 milions a 38,5; tots a càrrec de l’Agència Catalana de Residus) i durada (havia de durar dos anys i ara la previsió és de tres)

El tancament de la incineradora ha fet apujar un 7% la taxa d’escombraries de Girona, ja que cal dur els residus a abocadors de fora de la demarcació. En principi, aquest augment havia de ser només per dos anys (2018 i 2019), que eren els que havia d’estar tancada la incineradora. Ara, com a mínim, serà fins al 2023, que és quan està previst que s’enllesteixi el nou projecte.

Millores europees

El ple de Girona va aprovar el juliol passat el replantejament del projecte arran de la publicació de la decisió de la Comissió Europea sobre les millores tècniques disponibles (MTD) per a la incineració, que va fer que algunes de les solucions previstes en el projecte original haguessin de ser reemplaçades o bé modificades i adaptades als nous requeriments. El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, va ser clar en la defensa de la readaptació del projecte: “Cal adaptar la planta a una nova realitat que incorpora nous criteris de sostenibilitat i de millores en la gestió en tot el cicle del tractament del residu, especialment en l’eficiència energètica. Calia incloure totes les novetats necessàries en el projecte perquè la reforma ens serveixi per tenir una planta com més moderna millor, i l’allargament dels terminis es compensa per aquestes modificacions que són en benefici del medi ambient.”

Precedents

La incineradora de Campdorà –igual que la depuradora– està gestionada per la societat mercantil Tragirsa, de la qual l’Ajuntament de Girona té un 73%; el de Salt, un 23%, i el de Sarrià de Ter, un 4%. El 2013 el govern català va desestimar fer una nova planta de tractament de residus al Gironès i va apostar per modernitzar la incineradora. Les obres d’actualització de la planta es van dividir en dues fases: una primera, d’actuacions prioritàries per posar-la al dia –feia anys que no s’hi invertia perquè es creia que aniria a terra– i una segona, de reforma més global.

Les obres prioritàries van començar a principis del 2016 amb la idea que duressin dos anys. A mitjan 2017, però, es va decidir que algunes de les actuacions es fessin dins de la segona fase per aprofitar millor les sinergies i d’altres es van suspendre perquè es va considerar que amb la reforma ja no caldrien. Només es van executar 2,2 milions dels 6,6 d’aquesta primera fase, que, a més, ja va anar amb retard: els primers mesos del 2018 encara es van acabar algunes actuacions prioritàries pendents. Van ser les últimes actuacions a la planta, que ja estava tancada, en espera que es pogués desencallar la reforma global.

LES DATES

2013
és l’any
en què l’ACR va desestimar fer una planta al Gironès i va apostar per modernitzar la incineradora.
2016
és l’any
en què van arrancar les obres prioritàries. Només es van executar 2,2 dels 6,6 milions previstos.
2018
és l’any
en què es va tancar la planta perquè s’hi fes la reforma. El 155 va aturar-ho tot abans de començar.
2020
és l’any
en què havia d’acabar la reforma i finalment serà quan començarà. La previsió és acabar el 2023.

Una reforma que ara es preveu que duri tres anys

L.A

El calendari del nou projecte de reforma de la incineradora de Campdorà preveu començar els treballs aquest mes d’octubre i acabar-los a mitjan 2023, tot i que el termini de finalització dels treballs s’ha fixat per al 31 de desembre del 2023. El principal canvi introduït en el projecte per adaptar-lo a la normativa europea, segons es va explicar des del govern al juliol, és la substitució dels forns existents (massa curts per complir els nous requeriments de qualitat de la combustió) per un de nou que integri una caldera de vapor, de capacitat tèrmica i mecànica iguals a la prevista pels dos forns existents i que compleixi els nous requeriments.

El calendari fixa que els primers treballs que es duran a terme a la planta, aquest mes, seran d’enderroc i desmuntatge. Cap a finals d’any es preveu realitzar l’ampliació del fossat i la substitució dels pont grua. De cara a l’any vinent, la intenció és treballar en l’execució d’un nou forn caldera i també en la contractació de l’adquisició de la nova turbina, del sistema de condensació i d’instal·lacions auxiliars. Segons el consistori gironí, el muntatge i la posada en marxa de tots aquests equips es durà a terme entre el 2021 i el 2022. Durant aquests dos anys també es milloraran les naus i s’adequarà el sistema de control a tots els canvis previstos, entre altres actuacions.

Finalment, el calendari fixa que el 2023 es duran a terme totes les tasques de comprovació per posar en marxa la planta cap a mitjan d’aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona