Serveis

Els pobles petits es reivindiquen

Vint municipis gironins inverteixen a millorar la imatge i a fer plans turístics

D'aquí un any s'han d'acabar els projectes de Viure al Poble, que ha aportat 12 milions

Cap projecte està fet al 100% i Governació dóna una pròrroga

Els pobles gironins reivindiquen el seu atractiu turístic. Inverteixen en projectes per valorar el patrimoni i en obres de rentat d'imatge de carrers, a través del programa Viure al Poble, amb fons de la Unió Europea i de la Generalitat. Els dotze milions d'euros de subvenció que ha aportat el programa a les comarques gironines ha permès que vint municipis petits puguin fer inversions d'imports que haurien estat complicats d'assumir pels ajuntaments ja que parlem d'inversions d'entre 370.000 i 900.000 euros per a pobles de menys de tres mil habitants.

Però els retards en els pagaments que denuncien alguns alcaldes també han provocat problemes en alguns casos per avançar els diners de la inversió De fet, l'Ajuntament de Vilamaniscle explica que hi ha renunciat perquè no podia assumir la seva part d'inversió. A Agullana diuen que els ha calgut recórrer a l'estalvi que tenien perquè a hores d'ara no han cobrat el pagament previst per al 2013. I altres ajuntaments com els d'Avinyonet de Puigventós i Castellfollit de la Roca es plantegen ara si podran assumir-ho tot arran d'aquests problemes de finançament.

De fet, segons informa el Departament de Governació, ara per ara no es té constància que cap projecte estigui executat al cent per cent, de cap de les quatre tongades de subvencions que es van fer entre 2009 i 2012. En vista de la situació, el mes passat es va publicar al Butlletí Oficial de la Generalitat una pròrroga perquè els ajuntaments puguin acabar les inversions projectades durant el 2015. D'aquesta manera tindran entre un i dos anys més del que estava previst per acabar les obres. Això sí, sempre que es justifiqui l'inici de l'execució de l'obra abans del 31 de desembre d'aquest any.

Per això, en aquest moment molts ajuntaments que fins ara no havien fet front a la inversió estan en plena tramitació dels projectes. És el cas de Pau, Agullana, Peralada, Vilademuls i la Pera. En canvi, n'hi ha d'altres que fa temps que tenen bona part de les inversions fetes, com Verges i el Far d'Empordà.

Viure al Poble Més és un
programa per afavorir el desenvolupament de pobles petits centrat en la millora dels serveis turístics i la regeneració de municipis de fins a 3.000 habitants. Se n'han fet quatre convocatòries en què 21 municipis han rebut ajuts europeus i de la Generalitat per complementar la inversió municipal. Els primers van ser el 2009 Verges, el Port de la Selva, Castellfollit de la Roca, Vilajuïga i Pardines. En la següent convocatòria (2010) hi van entrar Agullana, Avinyonet de Puigventós, el Far d'Empordà, Vilamaniscle, la Tallada d'Empordà, Argelaguer i Palol de Revardit. El 2011 es va tornar a convocar el programa, però amb el nom Viure al Poble Més i van ser Bolvir de Cerdanya, la Cellera de Ter, Esponellà, Peralada i Ribes de Freser els escollits. Fins ara, l'última convocatòria ha estat la del 2012, en què Pau, la Pera, Vilademuls i Sant Aniol de Finestres tenien una subvenció global de poc més de dos milions d'euros.

Vilademuls

El museu de la vida rural, en licitació abans de final d'any

L'Ajuntament de Vilademuls és a punt de licitar les obres per tirar endavant el museu de la vida rural. Segons ha explicat l'alcaldessa, Dolors Rovirola, tot i que hi ha una pròrroga per fer les obres durant l'any que ve, els tràmits s'han de fer abans que acabi aquest any. El municipi del Pla de l'Estany té una subvenció de 464.179 euros per fer aquest museu a l'edific conegut com a cal Secretari. El projecte es completa amb la reforma de part del nucli antic. A la mateixa comarca també hi ha inversions previstes a Esponellà i a Palol de Revardit, on avancen en els projectes per reactivar l'economia i recuperar el patrimoni local. En el primer cas, el fons Feder i l'aportació de la Generalitat, que sumen més de 600.000 euros, van destinats al projecte titulat Esponellà, una baronia al cor del Fluvià. I en el cas de Palol, són 377.000 euros per desenvolupar espais entre el castell i el riu.

A la Garrotxa, Sant Aniol de Finestres té gairebé enllestit el projecte al voltant de la Barroca i ho completaran amb una senyalització turística. A Argelaguer el projecte gira entorn del torrent del Vinyot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona