Serveis

L'oposició de Banyoles vol la municipalització dels serveis funeraris i l'aigua

L'Ajuntament aprova l'actualització de l'ordenança sobre la gestió dels funerals, que obre la porta al fet que hi hagi competència entre les empreses

Junts per Banyoles (JpB-ERC-AM), principal partit de l'oposició a la ciutat de l'estany, va proposar en el ple que es va fer aquesta setmana que l'Ajuntament assumeixi els serveis funeraris i de subministrament d'aigua. “Cal parlar-ne i parlar-ne en profunditat durant aquest mandat”, va afirmar la portaveu republicana, Roser Masgrau. El suggeriment es va fer arran de l'actualització de l'ordenança dels serveis funeraris, que, seguint les directrius europees, obre la porta al fet que hi hagi competència entre empreses. Per Masgrau, actualment es dóna una situació de monopoli. “Els preus són abusius i injustos”, es va queixar. JpB va votar a favor de la nova ordenança i la consegüent possibilitat que el servei es liberalitzi, però va remarcar que encara seria millor si ho assumís l'Ajuntament. En una intervenció posterior, el regidor d'ICV va mostrar-s'hi favorable, mentre que el portaveu de la CUP ho havia fet anteriorment de manera implícita, atès que va votar en contra de la nova ordenança perquè manté el servei en mans privades.

Quant al servei de subministrament d'aigua, només el va esmentar JpB, formació que al seu moment va ser molt crítica amb l'ampliació de la concessió del servei a Aigües de Banyoles.

El tanatori i ERC

L'equip de govern (CiU, amb majoria absoluta) va evitar respondre amb claredat a la petició, però, respecte de l'aigua, l'alcalde va assenyalar que la concessió no expira fins al 2030. Noguer ho va aprofitar per mirar de deixar en evidència els republicans, recordant-los que la situació dels serveis funeraris a Banyoles està condicionada, en bona part, pel fet que el tanatori és privat perquè el govern municipal d'ERC va optar per aquest model en lloc de fer un espai de vetlla públic al cementiri tal com demanava CiU. Masgrau es va defensar assegurant que en aquell moment (2006) el context devia ser diferent perquè encara no havien irromput les multinacionals en aquest sector. “En aquests moments els banyolins no estan contents amb el servei”, va concloure.

El canvi

La modificació de l'ordenança es va aprovar amb els vots a favor de CiU, JpB i ICV, i el vot en contra de la CUP. El nou text, que s'adapta a les normatives europees sobre la lliure competència, exigeix unes condicions molt més assequibles a les empreses que vulguin oferir el servei, una circumstància que, sobre el paper, possibilitarà que hi hagi una competència que avui dia gairebé no es dóna.

LA FRASE

Cal parlar-ne [de la municipalització] i parlar-ne en profunditat en aquest mandat
Roser Masgrau
PORTAVEU DE JpB-ERC-AM


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona