Medi ambient

Medi ambient

Els pantans, un 37% més baixos que de costum

Els embassaments de les conques internes gironines (Darnius-Boadella, Sau i Susqueda) tenen actualment un 37% menys d’aigua respecte a la mitjana dels últims deu anys, segons les dades d’ahir de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que registra diàriament l’estat dels pantans catalans. Concretament, els tres pantans junts emmagatzemen 200,18 hm³, quan la mitjana de l’última dècada és de 319,54 hm³. Pel que fa a la seva capacitat màxima, ara estan al 43,5%, mentre que fa un any estaven al 53,13% i la mitjana dels darrers cinc i deu anys era del 68% del 69%, respectivament. La mitjana d’aigua emmagatzemada als pantans gironins és un punt inferior a la mitjana catalana, que en conjunt està al 44,65%.

Pel que fa a cadascun dels embassaments, el de Darnius –el més petit– és el que està més baix, amb només 21,99 hm³, cosa que representa el 36% de la seva capacitat total (61,10 hm³). El segueix el pantà de Sau, amb un 38,39% de la seva capacitat, amb només 63,45 hm³, i el de Susqueda, que està gairebé a la meitat (49,24%), amb un total de 114,74 hm³ d’aigua emmagatzemada. Aquest pantà, ubicat a Osor, és el que té més aigua de Catalunya, després d’un desembre molt sec al país.

En relació amb un any enrere, tant el pantà de Sau com el de Susqueda superaven la meitat de la seva capacitat: estaven al 53,3% i al 55%, respectivament, mentre que el de Darnius estava al 45,22%. Arran d’aquest baix nivell dels pantans, que fa témer que es pugui entrar en estat de sequera al març o a l’abril si no hi ha pluges abans, l’ACA ha pogut inspeccionar elements de la presa de Darnius que normalment estan ocults per l’aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia