Administracions

Aprovat definitivament el canvi de nom del municipi de Calonge i Sant Antoni

L’equip de govern ho portarà al ple demà per donar-ne compte, després que la Generalitat el validés

El nom portarà una ‘i’ copulativa entre els topònims

El ple de l’Ajuntament de Calonge donarà compte demà de l’aprovació definitiva del nom del municipi pel de Calonge i Sant Antoni. El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat ja va donar el vistiplau al canvi de nom del municipi de Calonge, però en comptes d’un guió entre els dos topònims, com proposava l’Ajuntament en la seva petició, s’ha aprovat amb una i copulativa.

L’alcalde de Calonge, Jordi Soler, es mostra satisfet pel canvi de nom, tot i que era partidari de posar un guió entre els topònims. Finalment, però, aquesta possibilitat no va ser avalada per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Per Soler, però, “es tracta d’una correcció que va proposar l’IEC per qüestions ortogràfiques. No va representar un canvi significatiu, ja que el més important és que es manté l’essència de la nostra proposta, que volia situar Sant Antoni en el nom del municipi”.

Segons l’alcalde, aquesta proposta es va tirar endavant pel compromís que va prendre de “normalitzar una situació que de fet ja existeix per integrar les diferents sensibilitats que conviuen al municipi”. Soler ja fa temps que tenia entre cella i cella dur a terme aquesta petició; encara més, el llavors grup de CiU ja l’havia inclòs en el programa electoral de l’any 2003: “Volíem que es reconegués la realitat actual del municipi; una realitat en què hi ha dos grans nuclis de població que no quedava recollida en el nom oficial”.

Amb tot, la comissió d’onomàstica de la secció de filologia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va considerar que el guió que es proposava en un primer moment “no és acceptable des del punt de vista lingüístic, perquè l’ús del guionet no es preveu en la normativa vigent de la llengua catalana”.

Segons l’Institut d’Estudis Catalans, “el guionet es fa servir en els noms compostos quan es desfiguraria la fesomia dels components o en dificultaria o alteraria la lectura”; com a exemples posa els casos de Mont-ras, Mont-roig del Camp o Vila-seca.

LA DATA

2003
La llavors CiU, amb Jordi Soler com a cap de llista, ja va incorporar al programa electoral el canvi de nom.

LA FRASE

Volíem que es reconegués la realitat actual del municipi; una realitat en què hi ha dos grans nuclis
Jordi Soler
alcalde de calonge i sant antoni


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia