Medi ambient

medi ambient

fauna salvatge

El clima de l’Ebre permet acollir més aus aquàtiques

El fred i la sequera en altres zones humides fan que 257.000 exemplars passen l’hivern al Delta

Les espècies dependents dels arrossars davallen els últims anys

La població d’ocells aquàtics hivernants al parc natural del delta de l’Ebre s’ha incrementat lleugerament enguany, un 6% respecte al període de referència anterior (2005-2010). Un augment que els tècnics del parc natural atribueixen a les baixes temperatures registrades al nord i el centre d’Europa, i a la sequera d’altres zones humides del Mediterrani. Concretament, el recompte efectuat per tècnics del parc, agents rurals i voluntaris, entre el 6 i el 24 de gener, ha permès identificar 257.215 ocells aquàtics de 94 espècies diferents.

Amb tot, el nombre d’aus aquàtiques hivernants continua sent inferior al dels màxims històrics aconseguits, abans de l’assecament dels arrossars per combatre la plaga del cargol poma, amb més de 300.000 exemplars. Només un 32% de la superfície de camps d’arròs ha estat inundada durant els mesos d’hivern. I, en aquest sentit, les espècies vinculades als arrossars inundats han tingut davallades significatives. És el cas de la fredeluga, que ha registrat un descens d’un 47% de la població, i la daurada grossa, que ha perdut un 65% dels exemplars.

Segons els experts, la reducció de superfície inundada d’arrossars provocarà una minva significativa de la capacitat d’acollida del delta de l’Ebre i una disminució de moltes poblacions d’ocells aquàtics.

Del total dels ocells observats, la família més nombrosa són els anàtids (ànecs, oques i cignes), amb 122.556 exemplars, que representen un 48% del total, amb un lleuger increment (2%). Enguany s’han detectat algunes espècies amenaçades d’aquest grup, com ara el xaret marbrenc, amb 4 exemplars identificats; el morell xocolater, amb 5 exemplars detectats; l’ànec capblanc, amb 7 unitats, i la fotja banyuda, amb 4 d’observades.

Pel que fa als limícoles, són la segona família d’ocells aquàtics amb més presència al Delta, amb 72.828 exemplars. També la població de flamencs ha estat “normal”, perquè és un ocell que depèn dels aiguamolls i no fa migracions de nord a sud.

Deficient estat de conservació

El delta de l’Ebre és una de les zones humides protegides pel conveni internacional Ramsar en un estat de conservació més pobre a l’Estat. Així ho recull un informe que ha fet públic SEO/BirdLife, que vol llançar un crit d’alarma davant l’organisme internacional que regula el conveni sobre la deficient situació de la majoria de les zones humides protegides. L’entitat alerta de la reducció del cabal d’aigua que arriba al Delta, així com de la quantitat de sediments que queden retinguts als embassaments de la conca de l’Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona