Medi ambient

Alerten que no s’ha estudiat prou bé l’impacte del turisme a la Garrotxa

Ho ha afirmat el primer director del Parc Natural garrotxí, Josep Maria Mallarach

Segons ell, tampoc se sap la capacitat de càrrega del paisatge

El professor en gestió d’espais naturals de la UdG i primer director del Parc Natural de la Garrotxa, Josep Maria Mallarach, ha alertat que no s’ha dut a terme encara l’estudi dels possibles impactes negatius de la presència massiva i desorganitzada de visitants en espais emblemàtics del parc, ni de l’EIN de l’Alta Garrotxa. Segons ell, tampoc s’ha analitzat la capacitat de càrrega del paisatge garrotxí. Mallarach ha analitzat l’impacte del turisme a la Garrotxa en el marc d’una conferència pronunciada en el marc del cicle 7 perspectives més sobre Olot i la Garrotxa del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca. Aquesta afirmació feta per Mallarach és especialment rellevant si es té en compte els sis anys d’experiència en la gestió d’aquest espai protegit. Josep Maria Mallarach ha detallat que hi ha massa pressió humana en punts com ara la Fageda d’en Jordà i, en general, a tota l’Alta Garrotxa.

Ell mateix, no obstant això, ha donat pistes de com evitar aquests impactes i, de fet, un dels més importants és l’aplicació dels criteris de la Carta del Turisme Sostenible, que controla i acredita l’associació Europarc, de la qual l’espai garrotxí és pioner. En aquest sentit, ha destacat les mesures limitadores i d’ordenació de la presència de turistes en llocs emblemàtics per la seva riquesa natural que promou aquesta carta, i també el fet que es valori més la qualitat de l’oferta que no pas la quantitat. Tot plegat ha de servir, sempre segons ell, per mantenir una activitat econòmica important per a l’economia de la comarca, però sostenible en el temps.

LA XIFRA

7
conferències
ha organitzat el Pehoc per analitzar els principals àmbits de la Garrotxa i el seu futur.

LA DATA

1985
és l’any en què
Mallarach es va convertir en director del Parc Natural de la Garrotxa, i ho va ser fins al 1991.

Molta biodiversitat, però poc espai

La Garrotxa és una de les comarques del país amb una major biodiversitat, però l’espai és molt limitat i això agreuja el problema de la pressió humana als espais naturals rellevants. Ho ha destacat Josep Maria Mallarach, qui, a més, ha puntualitzat que tot plegat es fa en un context de creixement del turisme arreu del món. Segons ell, les zones que han tingut un major impacte són la costanera i les de muntanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona