Administracions

municipal

guerra de símbols

Un jutge insta Colau a penjar la foto del rei al saló de plens

La resolució és fruit del contenciós obert després que l’Ajuntament de Barcelona retirés, el 2015, un bust de Joan Carles I

L’equip de govern recorrerà contra la decisió escudant-se en la norma municipal

Era un 23 de juliol del 2015 i, com aquell qui diu, el mandat d’Ada Colau al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona tot just feia els seus primers passos. En una decisió carregada d’intencionalitat política, aquell dia el govern de BComú va ordenar la retirada del bust de Joan Carles I del saló de plens amb el pretext legal que la seva presència ja no era obligada, en tant que el monarca feia mesos que havia abdicat. Ja des d’aquell precís moment, però, es va donar per suposat que la decisió obria un conflicte institucional inevitable amb l’executiu de Madrid, i encara més quan es va saber que l’efígie no seria restituïda per una imatge del nou rei espanyol, Felip VI. L’argument donat per no fer-ho era que el consistori volia acordar una nova reglamentació en matèria d’elements simbòlics que, de fet, es va aprovar a finals d’aquell mateix any. Una exposició de motius, però, que no va convèncer la Delegació del Govern estatal a Catalunya, que, després de diversos requeriments, va interposar una demanda que ara tot just s’ha resolt i que fa rebrotar una polèmica que molts ja creien oblidada.

La sentència del jutjat contenciós administratiu número 3 de Barcelona dona la raó a l’Estat, ja que obliga l’Ajuntament a col·locar un retrat de Felip VI “en un lloc preferent i d’honor del seu saló de plens”. El criteri marc que sustenta la resolució és que la normativa bàsica estatal en aquesta qüestió, i que en el cas específic del litigi queda recollida en l’article 85.2 del reial decret 2568/1986, preval sobre la que pugui ratificar un ajuntament. Sobre això, la jutgessa també entén que a partir de la data que la Delegació del Govern espanyol va fer el seu primer advertiment, el 30 de juliol del 2015, hi havia “l’obligació” de col·locar la imatge del rei. Ja posats, també estira les orelles a la corporació per algunes de les excuses que va esgrimir per no col·locar-la, com ara que no disposava de fotografies actualitzades del monarca.

La reacció des de l’equip d’Ada Colau ha estat recordar que la sentència no és ferma i, en conseqüència, hi ha la possibilitat de presentar recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). “El termini per interposar-lo finalitza el dia 27 de març del 2018, i estem preparant aquest recurs a fi de presentar-lo abans de la finalització del dia assenyalat”, han assenyalat fonts municipals. Igualment, i entrant en un terreny més polític, també van defensar que ha de ser la corporació qui pugui decidir quins elements simbòlics i quins no presideixen les estances oficials i, sobre això, hi ha pendent una reforma de la sala de plens acordada el setembre del 2016 i en la qual s’ha de tractar, entre altres temes, la qüestió de la foto reial.

A tot això, el contingut de la sentència va provocar, ahir mateix, les primeres reaccions de l’oposició. El president del grup del PP, Alberto Fernández Díaz, que va ser qui la fer pública, va demanar el seu compliment immediat –“Colau ha de guiar-se pel respecte institucional i a la simbologia de l’Estat”–, igual que Carina Mejías, de Ciutadans, que va recalcar que “el compliment de la llei és una obligació, no una opció”. A l’altre extrem es va situar la CUP, que ja va advertir que, si es col·loca la imatge reial, ells mateixos la trauran.

LA FRASE

Colau ha passat dels ‘escraches’ com a activista, a l’escarni a la corona com a alcaldessa
Alberto Fernández Díaz
president del grup del pp


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia