Urbanisme

L’Ajuntament de Cassà comprarà l’edifici històric can Frigola

Ho considera una oportunitat per adquirir patrimoni i aconseguir així tot el conjunt, ja que la torre Salvana és municipal

El pati s’utilitzarà com a zona d’aparcament

L’Ajuntament de Cassà de la Selva està en converses avançades amb els propietaris de can Frigola, al centre del municipi, per adquirir aquesta casa del gòtic tardà. L’enginyer Joan Maria Frigola Almeda, últim habitant de can Frigola, va morir el 15 de juliol del 2014, als 91 anys, i els seus hereus es van posar en contacte amb el consistori, que ja té la torre Salvana, coneguda com “la torre de la presó”, annexa a la casa. L’interès de l’equip de govern d’ERC per l’edifici medieval, una casa fortificada del segle XVI i “l’únic bé cultural d’interès nacional que hi ha a Cassà”, com remarca l’alcalde Martí Vallès, es fonamenta sobretot en el fet de no perdre el que consideren una oportunitat històrica. “L’Ajuntament ja és propietari de la torre Salvana i ara els propietaris volen vendre i podem comprar; és un moment que no el podem perdre”, explica Martí Vallès, posant èmfasi en el fet que “és una obligació” del consistori adquirir patrimoni rellevant. Vallès posa com a exemple altres casos de compres de patrimoni per part d’anteriors consistoris, com l’adquisició de la centenària can Nadal, on hi ha la seu de l’Ajuntament; la sala Galà, destinada a equipament cultural, i can Trinxeria, on hi ha l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament i també els serveis de coworking.

L’alcalde destaca que la situació econòmica al consistori possibilita l’inici de la compra i a més l’oferta que es fa és bona. L’últim ple va aprovar la modificació de crèdit per formalitzar la compra per un import de 360.000 euros aprofitant part del romanent de tresoreria de l’any 2017. La ubicació de can Frigola, en ple barri vell, ha estat també un factor clau, ja que un dels objectius de l’equip de govern és dinamitzar el nucli antic, amb diferents obres de remodelació. Durant el ple, el portaveu del PDeCAT, Robert Mundet, va qüestionar l’oportunitat d’aquesta despesa sense tenir un projecte i tenint en compte que s’ha de reformar. De moment, s’utilitzarà el pati que hi ha al darrere per arranjar-hi un gran aparcament ja que “la falta de zones d’aparcament és un dels grans problemes del centre del poble”. Martí Vallès destaca que “es compra un espai de més de 700 metres quadrats” i si bé s’ha de reformar, “s’estan esgotant els espais municipals”. Va posar com a exemples la biblioteca, l’escola de música i l’escola d’art que “han quedat petites”.

LA FRASE

És una oportunitat històrica per tenir tot el conjunt, ja que la torre Salvana ja és municipal
Martí Vallès
ALCALDE DE CASSÀ

El conjunt medieval més important del municipi

Can Frigola és, juntament amb la torre Salvana, ambdues del segle XVI i d’estil gòtic tardà, el conjunt medieval més important que conserva Cassà de la Selva. En aquest sentit està catalogada com a únic bé cultural d’interès nacional que hi ha al municipi. Està format per una casa i una torre de defensa annexa que s’havia utilitzat com a presó. De la façana de can Frigola cal destacar la gran porta d’entrada dovellada, els finestrals gòtics, transformats en balconeres al segle XVIII, i una garita de planta circular construïda amb totxo. La torre i el palau Salvà, actual can Frigola, els va construir l’any 1555 Joan Salvà, natural de Franciac. Propietat dels senyors de Salvà, que li van donar el nom de palau Salvà, el gener del 1637 va ser venuda per mossèn Salvà a Montserrat Vall-llobera i Ros. L’any 1658, però, ja era propietat municipal, que el llogava tots els anys per poder construir una escola per a nens. També havia tingut altres usos com lloc de venda de pa, vi i carn. L’any 1841 l’edifici va ser venut en una subhasta pública a Josep Frigola. L’Ajuntament va conservar com a propietat únicament la torre segregada de l’edifici, la qual va continuar funcionant com una presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona