Administracions

L’oposició fa pinya per desgastar Colau, ara amb la degradació a Ciutat Vella

El PSC, amb el suport de quatre partits més, força la celebració d’un ple per tractar la qüestió

En la sessió s’acordarà la reprovació al govern de BComú

L’any i escaig que queda de mandat municipal se li pot arribar a fer molt llarg, al govern d’Ada Colau. Després de veure, encara no fa un mes, com l’oposició li tombava dos dels seus projectes estel·lars –la connexió del tramvia i la multiconsulta ciutadana–, la situació que es viu al districte de Ciutat Vella amenaça de provocar un nou, i imminent, maldecap polític a l’executiu de BComú.

Aquests núvols a l’horitzó es visualitzen en la celebració, d’aquí a quinze dies, d’un ple extraordinari per tractar sobre la conflictivitat que assota els barris del centre de Barcelona. La petició per fer la sessió havia estat plantejada pel PSC, que ha pogut forçar-ne la convocatòria –perquè això passi cal l’aval de, com a mínim, 11 regidors– gràcies al suport del PDeCAT, Ciutadans, ERC i el PP. Es a dir, tota l’oposició, menys la CUP. A banda del ple en si, el càstig per a l’executiu s’escenificarà en la votació, i consegüent aprovació, d’una proposta d’acord en què es reprovarà explícitament la tasca duta a terme pel govern local a Ciutat Vella, que es descrita en termes de “fracàs”.

Entre els càrrecs electes o analistes de l’actualitat política del consistori barceloní hi ha la percepció, creixent, que el de Ciutat Vella s’està convertint en més que un problema per a Colau. El fenomen dels narcopisos, sumat a les ocupacions en un context de precarització en l’accés a l’habitatge i a problemàtiques ja enquistades com ara la delinqüència –que últimament, per exemple, s’ha fet patent amb les imatges d’una baralla amb navalles i matxets–, alimenten el relat que la zona ha experimentat una regressió. “Estem davant d’una autèntica crisi de ciutat” va expressar ahir el cap del grup socialista, Jaume Collboni, que va diagnosticar que “la situació està fora de control” i amenaça de laminar tota la tasca que s’ha fet les últimes dècades en barris com el Raval, per dignificar-los socialment i urbanísticament. I, de tot això, en va culpabilitzar directament l’alcaldessa de Barcelona: “Citem la senyora Colau a abandonar la passivitat i a rectificar, i, en concret, a posar sobre la taula un pla d’acció”, va afirmar Collboni.

La resta de formacions que secunden la celebració del ple tampoc van estalviar crítiques ahir cap al govern municipal. “Ciutat Vella s’està degradant pel doble fracàs en política social i de seguretat”, va criticar Jaume Ciurana (PDeCAT), i Carina Mejías (Cs) va recordar que, al centre, s’estan vivint “situacions intolerables que perjudiquen enormement la convivència”. Per reblar el clau, Alberto Fernández Díaz (PP) va instar l’alcaldessa a “deixar de tenir al·lèrgia a la seguretat”.

LA FRASE

La situació que es viu a Ciutat Vella, que està fora de control, posa en escac el model de ciutat
Jaume Collboni
president del grup del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona