Medi ambient

Deu polls de falcó pelegrí al litoral sud del Baix Empordà

Sterna n’ha anellat sis per fer un seguiment de l’espècie amenaçada, que torna a criar a la zona desmantellada de la via ferrada de Sant Feliu

També controlen cries d’òlibes i xoriguers a la Vall d’Aro

El Grup de Natura Sterna celebra que el falcó pelegrí (Falco Peregrinus), una “espècie catalogada com a propera a l’amenaça”, ha tornat a criar amb èxit “un cop desinstal·lada la segona fase de la via ferrada de la cala del Molí”, a Sant Feliu de Guíxols. Dins de les tasques de seguiment de la cria, aquesta primavera, han censat dues parelles reproductores al terme de Sant Feliu, i dues més entre Palamós i Calonge, amb el naixement de deu polls. Amb tot, també hi ha hagut un intent de cria a Santa Cristina d’Aro que no ha reeixit.

Sterna n’ha anellat sis per controlar-los a distància i qualifiquen els resultats d’“esperançadors”, després que batallessin contra l’ampliació de la via ferrada i l’impacte de la presència humana a prop dels penya-segats d’un dels punts més abruptes del litoral guixolenc, però precisament per això idoni perquè els ocells recuperessin espais tranquils per al procés de nidificació i reproducció.

Els ornitòlegs de l’entitat remarquen la importància de mantenir les zones de cria d’espècies sensibles fora de qualsevol activitat que pugui ser molesta. Alhora, recorden que la presència d’aquesta i d’altres espècies com ara el corb marí emplomallat, l’àliga cuabarrada o el duc és un bon senyal de la salut ambiental de la Vall d’Aro i el Baix Empordà en general, a banda d’un bon reclam turístic per als aficionats a l’observació d’ocells en llibertat.

Altres troballes

La col·laboració entre Sterna i propietaris rurals i administracions, per a la col·locació de caixes niu, també està donant bons resultats pel que fa a la reproducció d’altres espècies autòctones, com ara l’òliba o el xoriguer. En els darrers dies han compartit imatges de diversos exemplars d’òlibes a la masia Can Pros de Solius, d’altres polls de l’espècie a la Vall d’Aro o del retorn dels xoriguers, amb cinc polls nascuts finalment a les caixes que havien instal·lat a l’església de Castell d’Aro.

LA XIFRA

10
cries
de falcó pelegrí han detectat els ornitòlegs de Sterna aquesta primavera a Sant Feliu, Calonge i Palamós.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona