Administracions

Cop de porta a aturar el sòl industrial a Palamós

La moció de la CUP no prospera, tot i que el govern, d’ERC i CiU, sosté que cal controlar la tramitació

La CUP, a l’oposició a l’Ajuntament de Palamós, es va quedar sola en el ple defensant que el sector de la Pietat sigui declarat no urbanitzable i que es bloqui la construcció d’una futura zona industrial. La resta de grup municipals, per diversos motius, fins i tot Junts per Palamós i Sant Joan, que també n’es contrari, no van donar suport a la moció.

El portaveu de la CUP, Joan Bohigas, va destacar que la moció que varen presentar s’havia fet tenint molt en compte els informes de la Generalitat que “posen en dubte la conveniència de la creació de nou sòl industrial a la Pietat”. De fet, l’Ajuntament es veu obligat ara a fer una avaluació ambiental molt més complexe i exigent que la simplificada, com seria el tràmit normal, perquè la Generalitat considera que el sector presenta elements que fan que la implantació d’un polígon industrial en aquest zona tingui més impactes. Això, però, en cap cas, com va destacar el regidor d’Urbanisme, Jordi Pallí (CiU), representa que hi estigui en contra. La portaveu d’ERC, Maria Puig, va destacar que cal disposar de sòl industrial, perquè moltes empreses en reclamen i perquè ve avalat pel pla estratègic de Palamós.

El PSC, Junts x Palamós i Sant Joan i la regidora no adscrita, Vanessa Mányik, van votar contra la moció de la CUP. En tot cas, el seu vot negatiu no es va fer pel contingut de la moció, sinó per la decisió de la CUP de portar les mocions al ple sense abans comentar-les en les comissions. Pel que fa referència al socialistes, la implantació de la zona industrial al sector de la Pietat ha estat un projecte defensat; de fet, ja es va gestar en l’anterior etapa dels governs socialistes a Palamós, que han defensat, liderats per Maria Teresa Ferrés, la importància de disposar d’aquest espai per evitar que empreses se’n vagin del municipi i perquè, a la vegada, disposin de locals més grans per poder créixer.

La pinça de la Pietat i la Pineda d’en Gori

L’equip de govern, d’ERC i CiU, té ara mateix dos fronts oberts, amb debats, això sí, diferents, si bé tots centrats en temes urbanístics. Per un costat, la negativa de la CUP i de Junts per Palamós i Sant Joan a l’aprovació de fer una zona industrial a la Pietat i, per un altre costat, l’oposició, aquesta ja amb més pressió social i mediàtica, a la construcció d’uns blocs de luxe a tocar la Pineda d’en Gori. Són dos temes diferents, especialment per la pressió que reben. Mentre la nova zona industrial presenta un debat polític i la crítica se centra en el ple, sense suport social, els crítics als blocs de la Pineda d’en Gori són molt més actius. En aquest sentit, fa setmanes que duen a terme diversos actes, com ara arrossades i marxes, per manifestar el seu rebuig. La zona industrial ara té l’hàndicap que la Generalitat demana un informa ambiental més exhaustiu, el que no vol dir que es barri el pas a fer-la. A la Pineda d’en Gori s’és davant d’un projecte aprovat, amb tots els permisos i en fase de construcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia