Medi ambient

Retiren del fons marí més de 16 tones de residus

Finalitza el programa de restauració de les praderies de posidònia a Torroella de Montgrí, Roses i Cadaqués

Un total de 16,42 tones de residus han estat retirades del fons marí de Torroella de Montgrí, Roses i Cadaqués durant el període en què s’ha dut a terme el programa de restauració de praderies de posidònia afectades per morts de fondeig. Les actuacions, desenvolupades pel Departament de Territori i Sostenibilitat, es van dur a terme entre l’estiu del 2017 i la primavera passada i han suposat una inversió de 122.000 euros.

Entre els residus retirats hi ha 139 morts de fondeig entre els mesos de març i abril, dels quals se n’han reubicat 15. També s’han retirat 47 andròmines o restes relacionades amb el fondeig i desenes de metres de cadenes abandonades o en desús amb afectació, més o menys important, sobre les posidònies. En total, el nombre de morts de fondeig localitzats ha estat de 452.

A banda de l’extracció o reubicació, també s’han identificat altres accions necessàries per protegir la posidònia, com ara la col·locació de bombes intermèdies per evitar el borneig de les cadenes sobre el fons marí, o la conveniència de col·locar un fondeig de baix impacte. En els casos en què el mort de fondeig s’ha trobat completament integrat en la graderia, s’ha aconsellat no extreure’l.

Equip especialitzat

Per als treballs d’extracció i de reubicació s’ha disposat d’un equip de cinc persones amb la titulació necessària de busseig professional i altres materials i maquinària, com ara globus elevadors oberts i embarcacions amb grua hidràulica. Paral·lelament s’ha marcat amb GPS i fotografiat cada mort, valorant el tipus d’afectació segons si estaven situats sobre sorra, còdols o blocs, o sobre la posidònia, i s’ha determinat el tipus d’actuació necessària. Finalment, s’han col·locat senyals informatius sobre els treballs desenvolupats i sobre la importància de la conservació.

En total, s’ha revisat una superfície de 52 hectàrees, corresponents a deu camps de fondeig situats a cala Montgó, a Torroella de Montgrí, i Portlligat, a Cadaqués; a més dels camps de boies situats a les cales de Jóncols, Pelosa, Calitjàs, Montjoi, Rostella, Murtra, Canyelles Grosses-l’Almadrava i Canyelles Petites i Bonifaci, al municipi de Roses.

D’altra banda, el mes passat, el departament va obrir la licitació de nous treballs de restauració de praderies de posidònia al Port de la Selva, Llançà, Colera, Portbou i Roses, tots a l’Alt Empordà. L’actuació té un pressupost de 115.000 euros i un termini d’execució de vuit mesos.

LA XIFRA

52
hectàrees
s’han revisat, corresponents a deu camps de fondeig de diferents cales de la costa gironina.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia