Infraestructures i serveis

El 2017 va ser un any perdut per a les obres en infraestructures

La patronal Foment del Treball critica que la inversió pública ha caigut un 60% entre els anys 2009 i 2016

Reclama que es prioritzin les obres més productives

La patronal Foment del Treball va lamentar ahir que l’exercici del 2017 hagi estat “un altre any perdut en l’avenç de les infraestructures a Catalunya”, segons van denunciar en una roda de premsa el president de la comissió d’infraestructures de la institució, Joaquim Llansó, i el director d’economia de Foment i secretari de la comissió d’infraestructures, Salvador Guillermo. L’organització empresarial va recordar que entre els anys 2009 i 2016 la inversió pública a Espanya i a Catalunya va caure un 60%, i l’any 2017 el seu pes en el PIB espanyol es va situar en el 2%, el més baix des de finals del segle XX.

Segons Foment, el pes de la inversió pública en el total de la despesa pública va passar del 12% el 2007 a menys de la meitat, el 4,9%, el 2017. “Això ha ocasionat que els pressupostos d’infraestructures estiguin en mínims històrics”, es queixaven ahir.

La baixa execució, segons Foment, limita les inversions empresarials ja que “la inversió pública actua de complement i catalitzador de la privada; perjudica la competitivitat de l’economia catalana i la qualitat de vida dels seus ciutadans; fa perdre oportunitats de crear llocs de treball, riquesa i benestar”.

Foment reclama a les administracions que seleccionin “de forma acurada les inversions més productives, sostenibles i socialment beneficioses amb criteris objectius i transparents, emprant metodologies que sistemàticament avaluïn els projectes i que permetin comparar-los entre ells, per tal de treure el màxim profit dels recursos públics, en un context de forta restricció pressupostària”. A més, són partidaris del cofinançament i afirmen que “caldrà considerar les col·laboracions publicoprivades i el finançament mitjançant el pagament per ús (peatges oberts, eurovinyeta, etc.)”.

L’execució de les inversions pressupostades en els pressupostos generals de l’Estat del 2017 va ser del 81% (901,8 milions) i la Generalitat, per la seva part, va executar el 2017 el 83% (82% el 2016) de les inversions reals pressupostades (487,7 milions).

LA XIFRA

100
infraestructures
de transport han estat identificades per Foment com a bàsiques però pendents d’executar.

LA FRASE

La inversió pública a Catalunya s’ha situat entre el 10% i el 13%, malgrat que aporta el 19% del PIB
Joaquim Llansó
President de la comissió d’infraestructures de foment

Noves incorporacions a la llista de 100 obres pendents

A la llista CAT-100, el catàleg de les 100 infraestructures bàsiques per a Catalunya que la patronal Foment del Treball va presentar per primer cop el 2015, s’han afegit enguany noves infraestructures que l’entitat empresarial considera cabdals per al desenvolupament econòmic del país. En aquest sentit, hi ha inclòs les millores de la capacitat i l’accessibilitat de la C-17; el tercer carril de la C-15 entre Vilafranca del Penedès i Igualada; la nova carretera entre Riba-roja d’Ebre i la Granja d’Escarp; el desdoblament de la B-224 entre Martorell i Masquefa; les obres del CIM el Camp (a cavall entre Reus i Tarragona), en el sector est i el cobriment de Can Feu FGC Sabadell. Amb tot, també hi ha hagut baixes i han caigut de la llista algunes actuacions que es van posar en marxa durant el 2017, entre les quals hi ha la finalització del perllongament d’FGC a Sabadell el juliol del 2017; els nous accessos a l’ampliació sud del moll Prat del Port de Barcelona, o les obres de la línia L6 dels FGC Reina Elisenda-Finestrelles (TIR negativa, fora de planificació a curt o mitjà termini).

La licitació oficial d’obres a Catalunya va augmentar el 2017 un 49%, i va arribar als 1.690 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona