Urbanisme

Una plataforma alerta del patrimoni en risc a Sant Feliu

A més de qüestionar la reforma del passeig marítim de Rius i Calvet, reivindiquen el llegat de l’arquitecte Joan Bordàs i les restes tapades al monestir

Desenes de veïns, permanents o durant llargues temporades a Sant Feliu de Guíxols, s’han organitzat per contestar diverses actuacions empreses pel govern local en l’últim any amb afectació sobre elements del patrimoni local, especialment del passeig marítim de Rius i Calvet. Després de mesos de debat intern, ahir van presentar la plataforma Alerta Sant Feliu , amb les veus dels escriptors Toni Sala i Narcís Comadira, la periodista Carme Casas, i el suport del tossenc Ramon Gascons, representant Amics de Tossa i SOS Costa Brava.

Respecte a Rius i Calvet, Sala va afirmar que volen “lluitar contra la turistificació; és a dir, un model de ciutat que acaba expulsant la població local”, i va posar com a exemple que l’escultura La Costa Brava, de Joan Rebull, es traslladarà a una altra placeta i al seu lloc de la plaça Ferran Agulló, aquest estiu, un establiment ja hi ha bastit una terrassa. L’escriptor va insistir en el risc que aquest tram, en què també es van descatalogar i talar un rengle d’oms, s’han suprimit els balcons dissenyats per Joan Bordàs als anys quaranta i s’ha colgat sota el formigó la base de pedra de Girona d’una font cedida per un indià a finals del segle XIX, sigui “la punta de llança d’un procés que si no s’atura acabarà desfigurant tota la badia”, si la graderia de formigó s’adopta com a model per reemplaçar la resta de la barana de mar clàssica que va fins al port.

Reivindiquen Bordàs

La plataforma vol donar valor al llegat de Bordàs, arquitecte municipal que va deixar petja a la façana marítima, amb altres elements com ara els bancs de maó i pedra del passeig. I van anunciar que promouran una declaració perquè es preservin diverses obres seves, que faran arribar als diferents partits perquè s’hi adhereixin abans de les municipals de l’any vinent.

La intenció és traslladar la pressió al tripartit al govern, de TSF, ERC i el PSC, que al juliol va votar en contra d’una moció de Guíxols des del Carrer sobre el llegat de l’arquitecte que va quedar descartada tot i el suport dels altres grups: CiU, Mes i la CUP.

Carta als presidents

Entre les accions, Alerta Sant Feliu també vol promoure conferències i trobades de debat, però volen arribar més amunt. Comadira va avançar el contingut de la carta que trametran “als presidents, al d’aquí i al de fora” de la Generalitat, Quim Torra i Carles Puigdemont, tot resumint els greuges que veuen en el patrimoni ganxó i alertant que “el projecte de Museu Thyssen de pintura catalana pugui veure’s enterbolit” per les actuacions. Sobre l’equipament cultural a la plaça Abadia, d’entrada, es mostren a favor del projecte i, alhora, de preservar les restes medievals de l’escarpa i la contraescarpa del vell fossat, que s’han tornat a colgar sota terra després de les excavacions. I també d’altres elements, com ara les alzines de la rambla Portalet i els murs medievals del port.

Queixes per la falta de debat

L’acte de presentació d’ahir es va produir 24 hores després que el govern local presentés el projecte de l’espigó de Garbí, que Sala també va criticar perquè suposa “omplir de formigó l’escullera”. Però, més enllà de les discrepàncies paisatgístiques, el col·lectiu critica la falta de participació ciutadana. Les al·legacions per Rius i Calvet, una quinzena, es van recollir l’estiu passat i van ser desestimades. I el regidor de Guíxols des del Carrer, Jordi Lloveras, ha criticat que la reforma de l’espigó es va retirar del ple i s’ha aprovat per junta sense opció de debat polític. Hi haurà, però, 30 dies per a al·legacions, que igualment podran ser desestimades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia