Infraestructures i serveis

La dessalinitzadora del Port de la Selva, encara necessària

Es va posar en marxa com a mesura urgent i es mantindrà fins que l’aqüífer retorni als nivells òptims

El director de Territori a Girona i el director de l’ACA van visitar ahir les instal·lacions

Ara fa sis setmanes que es va posar en servei la dessalinitzadora mòbil del Port de la Selva. Les previsions de l’Ajuntament eren precisament que serveixi com a mesura d’urgència per un termini d’entre cinc i sis setmanes; ahir, però, en declaracions a l’agència ACN, l’alcalde Josep Maria Cervera ja va deixar clar que l’equip ara per ara haurà de seguir en marxa. La solució d’emergència deixarà de ser necessària quan l’aqüífer recuperi les condicions òptimes.

Pendents de la pluja

“Es fa difícil de dir. Si ara tinguéssim pluges suficients, potser la podríem desconnectar la setmana que ve. És cert que tenim altres condicionants, que cada dia els consums van baixant, però seguim tenint puntes els caps de setmana. A mesura que estabilitzem la població, estabilitzarem el consum”, explica l’alcalde.

Cervera va fer aquesta valoració coincidint amb la presència al Port de la Selva del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Jordi Agustí, i el director dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló, que van visitar la dessalinitzadora mòbil que està garantint l’ús d’aigua de boca aquest estiu al municipi. La urgència que va portar a instal·lar la dessalinitzadora prové del fet que el Port de la Selva està passant el pitjor episodi de sequera dels darrers vint anys. Amb tot, l’alcalde recalca que aquest és un dels pocs municipis de la costa Mediterrània que a començaments del segle XXI encara s’abasteixen només de l’aigua del seu propi aqüífer. Aquest fet, segons l’Ajuntament, és un indicador de la sostenibilitat del municipi, que ha tingut un creixement proporcional als seus recursos hídrics. A més, també ha endegat iniciatives pioneres com ara la recàrrega de l’aqüífer amb aigua regenerada. Amb tot plegat, el municipi no esgota l’aigua disponible, però es troba el problema que l’aigua se salinitza quan baixa el nivell de l’aqüífer. En situacions de pluviometria considerada normal, la mitjana se situa entorn dels 650 mm d’aigua a l’any. Però al Port de la Selva ja fa tres anys que no se superen els 500 mm i actualment se situen una mica per sobre dels 200 mm.

Un pedaç indispensable

“La dessalinitzadora és un pedaç, però ha estat l’única solució que ens ha permès mantenir l’aigua en paràmetres que es consideren aptes per al consum i no haver de tallar la xarxa d’aigua en plena temporada d’estiu”, resumeix l’alcalde. El cost econòmic és important (16.000 euros a la setmana) i l’Ajuntament confia poder prescindir de la dessalinitzadora aviat. En paral·lel s’està gestionant la connexió del municipi a la xarxa d’aigua de la Costa Brava Nord (vegeu la peça).

La connexió al pantà, en tràmits

La presència ahir del director de l’ACA al Port de la Selva va servir per ratificar la solució definitiva per estalviar els problemes actuals al municipi: connectar-se a la xarxa d’aigua de la Costa Brava Nord, procedent de l’embassament de Darnius-Boadella. En aquest sentit, Jordi Agustí va confirmar que l’ACA hi participarà amb una subvenció i va admetre que la tramitació administrativa és tant o més llarga que l’execució de l’obra pendent. Un dels aspectes per resoldre és que cal ampliar l’assignació de metres cúbics de la Costa Brava Nord. Per a l’Ajuntament, aquesta connexió és una prioritat i es treballa perquè pugui ser una realitat de cara a la temporada que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia