Medi ambient

Activen la protecció de 30 hectàrees de l’estany de Sils

L’Ajuntament, l’ACA, la Fundació Emys i la Fundació Catalunya La Pedrera signen un conveni de custòdia per quatre anys

Un pla de gestió permetrà recuperar espècies d’un paratge “degradat”

L’estany de Sils rebrà a partir d’ara una cura especial gràcies a un conveni de custòdia fluvial a quatre bandes. L’Ajuntament, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la Fundació Emys –amb seu a Riudarenes– i la Fundació Catalunya La Pedrera –amb seu a Barcelona– van signar ahir un acord per quatre anys que protegirà 30 hectàrees de l’estany. L’acord s’inscriu en el conveni marc elaborat conjuntament amb l’ACA i la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) el 14 de desembre del 2016. Segons assenyala el director de l’ACA, Jordi Agustí, la col·laboració permetrà aspirar a fons de l’empresa pública, que destinarà 1,6 milions d’euros fins al 2020 a la custòdia.

L’alcalde de Sils, Martí Nogué, valora que el conveni es materialitzarà en un pla de gestió que determinarà quan i com s’actua en la preservació de l’estany, que forma part de la xarxa europea d’espais naturals Natura 2000. Nogué vincula l’actuació amb el projecte Life del 1998, en què es va recuperar la llacuna permanent gràcies a fons europeus.

Amb una foto de l’estany al fons, el conveni el van signar ahir a la sala de plens de l’ajuntament l’esmentat Nogué; el president de la Fundació Emys, Enric Llebot; el president de la Fundació Catalunya La Pedrera, Germán Ramón-Cortés; Agustí, i la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà. El conveni se centra en l’estany de Sils (12 hectàrees), la riera de Santa Maria i la séquia de Sils (7 quilòmetres), així com en diverses finques adjacents, algunes de les quals són de la Fundació Catalunya La Pedrera (amb un total de 14 hectàrees). També s’hi han d’afegir vint finques amb contractes privats de custòdia a la zona humida de Sils.

Alguns dels presents ahir en l’acte de signatura van destacar que l’estany s’ha d’emmirallar en la feina feta en la gestió dels Aiguamolls de l’Empordà i en el delta de l’Ebre. El director de la Fundació Emys, Marc Vilahur, valora que finalment entitats i administracions entrin a gestionar un paratge on el consistori feia tasques de manteniment. Segons Vilahur, “l’estany està degradat, una mica tocat; des de fa 15 anys no hi havia una estratègia de conservació per falta de recursos”.

“Només” 80 espècies

L’estany de Sils havia tingut 170 espècies d’ocells, i ara només en té 80. La recuperació d’espècies hauria de ser possible abans del 2022. “Primer establirem una estratègia de conservació, cosa que a llarg termini farà millorar la biodiversitat.” Vilahur recorda que als anys noranta del segle passat hi havia hagut 150 espècies. A l’estany hi ha ocells, les tortugues Emys (que donen nom a l’entitat), barbs de muntanya i lliris de neu.

El director de l’àrea de territori i medi ambient de la Fundació Catalunya La Pedrera, Miquel Rafa, va assenyalar que l’actuació hauria de permetre que l’estany fos un espai “valuós i accessible similar al delta del Llobregat”. De l’estany, Rafa en valora que és un espai humit, “accessible en tren, i això és un avantatge que cal tenir present”.

LA FRASE

Cal la cogestió del territori. Amb l’administració no se’n fa prou per tenir cura del medi ambient
Marta Subirà
secretària de medi ambient i sostenibilitat de la generalitat

LA DATA

14.12.2016
és el dia
que l’ACA va aprovar el model de conveni marc d’ecosistemes aquàtics elaborat amb la XCT.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona